Marketing
Opatija

Sve što trebate znati o izborima za Vijeća mjesnih odbora

opatija
foto: Smiljan Pripić
  • Građani Opatije ove će nedjelje izaći na birališta. Izabrat će svoje predstavnike u četrnaest Mjesnih odbora: Dobreć, Ika, Ičići, Poljane, Veprinac, , Pobri, Punta Kolova, Vasanska, Centar 1, Centar 2, Belveder, Kosovo, Volosko i Tošina. Vijeće mjesnog odbora Oprič bit će izabrano na izborima koji bi se trebali održati krajem godine.

Za 94 mjesta u vijećima mjesnih odbora natjecat će se ukupno 305 kandidata okupljenih u 47 lista. Najviše lista, njih čak pet istaknute su u mjesnim odborima Ika, Centar 1 i Volosko, dok su pred biračima Centra 2, Tošine i Poljana tek po dvije liste.

Sukladno očekivanjima, na izbore su spremne izašle dvije najveće hrvatske stranke. SDP je sa svojim kandidatima izašao u svim izbornim jedinicama/mjesnim odborima, dok je HDZ istaknuo listu u njih 13 (izuzev Poljana). Međutim, HDZ je jedina stranka koja u svim izbornim jedinicama na izbore izlazi samostalno, dok je SDP samostalno izašao u tek pet izbornih jedinica. U ostalim izbornim jedinicama SDP je sklopio različite koalicije. Lojalni SDP-ov partner bit će tako HSU s kojima će pred birače u pet izbornih jedinica. U Dobreću će se na izbornom listiću naći nadasve zanimljiva koalicija SDP-Akcija mladih, u Poljanama SDP – Unija Kvarnera, dok će u MO Veprinac – Učka SDP u koaliciju s Čačićevim Reformistima. Široka koalicija u sastavu SDP-HSU-Akcija mladih-Unija Kvarnera na izbore će izaći u MO Belveder.

Veliki broj nezavisnih lista nije iznenadio nikoga. Čak dvanaest nezavisnih lista istaknulo je svoje kandidate u svega sedam izbornih jedinica. Nezavisni političari bliski gradonačelniku Ivi Dujmiću okupljeni pod sloganom «Opatija je bitna» svoje su liste istaknuli u sedam izbornih jedinica. Skupina građana poznatija pod nazivom «Kvarnerska inicijativa» istaknula je listu u MO Centar 1, dok su u MO Ika i Ičići kandidature istaknuli mladi freelanceri.

Nekadašnji glavni faktor političke scene na čitavoj Opatijskoj rivijeri – IDS istaknuo je svoje liste u samo četiri MO samostalno (Ika, Ičići, Vasanska i Veprinac-Učka), u MO Centar 1 izlazi u koaliciji s Reformistima, dok će u MO Punta Kolova pred birače s Akcijom mladih i Reformistima. Akcija mladih samostalno izlazi samo u MO Vasanska, dok će u još tri izaći u sklopu koalicije. Pažinov List izaći će pred birače u samo jednoj izbornoj jedinici – MO Volosko u koaliciji s Akcijom mladih. Već spomenuti Reformisti bit će dio koalicije u MO Centar 1 i Punta Kolova, dok će Unija Kvarnera biti partner SDP-U u Poljanama te u širokoj koaliciji u MO Belveder. Zanimljivo, na izborima se po prvi puta neće natjecati HNS koji je do sada bio nezaobilazan faktor na opatijskoj političkoj sceni.

U Dobreću pred birače izlazi pomalo iznenađujuća kombinacija SDP-Akcija mladih

Profesorica na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment dr. sc. Lorena Bašan predvodit će nezavisnu listu u Dobreću te očekuje izbornu pobjedu. Pomalo iznenađujuća koalicija SDP-a i Akcije mladih mogla bi osvojiti pokoji mandat, a siguran je prolazak i HDZ-ove liste predvođene veteranom Brankom Vodopićem.

Starčić u Ičićima dobio jaku konkurenciju

Dugogodišnji predsjednik VMO Ičići Marin Starčić (IDS) pokušat će osvojiti još jedan mandat na čelu mjesnog odbora. Planove bi mu mogao pomrsiti Ivan Rumac koji je istaknuo nezavisnu listu mladih Ičićana te zasigurno očekuje dobar rezultat. Prolazak je izgledan i za liste SDP-a i HDZ-a te će nakon izbora u Ičićima zasigurno biti potrebno mnogo kompromisa kako bi se izabrao novi predsjednik.

Dvije nezavisne liste bore se za prevlast u Iki

Na zapadnim granicama Opatije vodit će se velika izborna utrka između čak pet lista. Dosadašnji predsjednik VMO Ika Igor Sablić okupio je na listi jaka imena te će zasigurno ostvariti značajan rezultat. Nezavisnu listu mladih Ikara predvodi Matej Blažić koji se također nada izbornom uspjehu. Stranačke liste, one IDS-a, SDP-a i HDZ-a čeka borba za pokoji mandat te je sasvim moguće da će upravo oni odlučivati o izboru budućeg predsjednika VMO.

Svi konta HDZ-a u Belvederu

HDZ na izbore u SDP-ovom bastionu izlazi sa svojim jakim imenima. Mile Maruna i Goran Crnković poznati su u turističkim i kulturnim krugovima, međutim valja pričekati nedjelju da vidimo hoće li im to biti dovoljno za značajan izborni rezultat u Belvederu. Četveročlana koalicija SDP-HSU-Unija Kvarnera i Akcija mladih apsolutni je favorit u ovoj utrci, a široj javnosti poznata imena Harija Priskića, Brune Starčića, Zdenka Sušnja i Davida Kurtija jamac su dobrog izbornog rezultata ove liste.

Veliki ispit za Kvarnersku inicijativu

Samo središte Opatije bit će poprište jedne od najneizvjesnijih izbornih utrka. Za primat se opet utrkuju dvije nezavisne liste. Dosadašnji predsjednik VMO Rino Ravnić okupio je svoju listu te kreće u osvajanje još jednog mandata. Velike ambicije gaji Nezavisna lista Ante Štampalije, poznatija pod nazivom Kvarnerska inicijativa. Iako nije nositelj liste, «najjače» ime na listi je drugoplasirani Saša Alobić, dugogodišnji redar u opatijskim noćnim klubovima i neumorni kritičar političke elite na društvenim mrežama. Velike stranke poput HDZ-a, IDS-a i SDP-a igrat će u ovoj utrci sporednu ulogu.

Marina Žepinu u debiju očekuje teška borba

Tek dvije liste istaknute su u MO Centar 2. Pogađate, radi se o HDZ-u te SDP-u uz pomoć HSU-a. Glavni adut HDZ-a je mladi i ambiciozni Marin Žepina koji će zasigurno mobilizirati dio birača, ali teško da će uspjeti odnijeti pobjedu u tradicionalnoj bazi SDP-a. No, mali odaziv birača mogao bi biti ključan za ovu utrku. Tko mobilizira više birača – pobijedio je.

Kosovo je srce SDP-a

SDP na Kosovu u izbornu utrku kreće s već uigranom ekipom. Branko Močibob i Dušan Kotur pokušat će osvojiti još jedan mandat na čelu VMO, ali ovoga puta imaju jaku konkurenciju. Dujmićev «kapitalac» Vladimir Brnečić u ovu utrku nije ušao bez svoje računice te nije nemoguće da ostvari dobar rezultat u samom srcu opatijskog SDP-a. Jedan od najdugovječnijih opatijskih HDZ-ovaca Mark Gregorić nosit će listu HDZ-a na kojoj se nalazi i još pokoje zanimljivo ime.

Marketing

Mrtva utrka na Punta Kolovi

Veliko iznenađenje priredio je dosadašnji predsjednik VMO Punta Kolova Vlado Vošlajer. Iako su to mnogi očekivali, izbornom povjerenstvu nije predao svoju nezavisnu listu kojom bi krenuo po još jedan mandat na čelu VMO. Svoje mjesto prepustit će nekome iz tri liste koje su istaknute. HDZ-ovu listu će predvoditi proslavljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske Frano Primorac, SDP-ovu mladi ekonomist Goran Đorđević, dok će koalicijsku listu IDS-a- AM-i Reformista Diana Milanović. U ovoj utrci nema izrazitih favorita.

Politička situacija na Tošini preslika je političkog stanja u državi

Samo dvije liste istaknute su na Tošini. Buduću vlast tvorit će ili HDZ ili SDP. Iznenađenja ne bi trebalo biti i dosadašnja predsjednica Antonija Manestar mogla bi vrlo lako osvojiti još jedan mandat.

«Bitka velikana» za Vasansku

Četiri liste borit će se za osvajanje VMO Vasanska, a sve četiri predvodit će jaka imena. Dosadašnji predsjednik Mladen Žigulić, ovoga puta s Akcijom mladih, pokušat će osvojiti još jedan mandat. Glavni izazivač će mu biti donedavni predsjednik Savjeta mladih i politički tajnik SDP-a Kristian Tončić, a bez izgleda nije ni IDS-ov veteran Emil Jeletić Da bi se situacija dodatno zaoštrila pobrinuo se predsjednik gradskog odbora HDZ-a Marko Ćorić koji nosi predvodi listu svoje stranke. Bit će vrlo zanimljivo iščekivati rezultate u ovoj izbornoj jedinici.

U Voloskom će odlučivati svaki glas

Dvije nezavisne iste s utjecajnim pojedincima, samostalne liste HDZ-a i SDP-a te koalicija Liburnijske stranke i Akcije mladih ulaze u utrku za VMO Volosko. Dosadašnji predsjednik Odisej Kurelić priželjkuje još jedan mandat, a u izbornu utrku ulazi sa svojom nezavisnom listom. Još jedna nezavisna lista ulazi u utrku s vrlo dobrim izgledima, lista vološćanskih ugostitelja predvođena Damirom Kramarićem. HDZ će predvoditi Irena Pošćić, SDP Alessandra Selak, dok će koalicijsku listu nositi Facebook zvijezda Igor Primožić. Nezavisne liste favoriti su u ovoj utrci, ali će o većini u VMO odlučivati netko od stranačkih igrača.

Hoće li Aleksandar Vignjević uspjeti osigurati još jedan mandati?

Dosadašnji vrlo uspješni predsjednik VMO Pobri Aleksandar Vignjević (SDP) okupio je vrlo jaku listu u pohodu na još jedan mandat. Tu su još poznati političari Darko Varljen, Danko Žitinić i poduzetnik Mirko Bulić. Međutim, neće mu biti lako. Nezavisna lista Vilima Simonea mogla bi vrlo lako osujetiti SDP-ove planove za Pobri. Stomatolog Ivan Zimmermann i čakavska pjesnikinja Marina Česen koji se nalaze na Simoneovoj listi mogli bi biti od presudnog značaja za prikupljanje glasova. Treća lista, ona HDZ-a sa Sindi Ann Krbavac, Antoniom Počićem i Darkom Eklom zasigurno može računati na mandat ili dva.

Tijesno i u Poljanama

Svega dvije liste natjecat će se u Poljanama. Damir Zrinšćak (SDP) predvodit će koalicijsku listu dok će Dalibor Klanjac nositi svoju nezavisnu listu. Nitko e ne usudi prognozirati rezultat, ali obje liste računaju na pobjedu.

Može li Zorica Sergo ostvariti još jednu pobjedu u svom Veprincu?

Zanimljivo će biti u Veprincu – nekadašnjoj utvrdi Akcije mladih koja ni ovog puta nije istaknula svoju listu. Apsolutni favorit u Veprincu je gradska vijećnica Zorica Sergo koja se bori za potvrdu svog statusa heroine Veprinca. Prvi izazivač bit će lista SDP-a i reformista koju predvodi Rajko Ukić, a tu su još IDS i HDZ koji se mogu nadati prolasku izbornog praga.

Nezahvalne prognoze

Favoriti u ovoj izbornoj utrci to su samo na papiru jer izborne rezultate nije moguće predvidjeti. Vrlo mali odaziv birača ključan je za svaku raspravu jer se rezultati izbora svode na to tko će mobilizirati više birača, tko ima veću obitelj i širi krug prijatelja. Važnost izbora za vijeća mjesnih odbora ne treba posebno naglašavati. To su izbori u kojima se biraju predstavnici stanovnika naselja i mjesta u Gradu Opatiji; Ljudi koji će biti glas naroda za sve probleme s kojima se građani svakodnevno susreću. Posebno se to odnosi na probleme u komunalnoj infrastrukturi, prometna rješenja i općenito na poboljšanje kvalitete života u mjestu življenja. Međutim, povijest nam pokazuje da takvi istinski problemi i rješavanje istih malo koga zanimaju. Pozornost većine okupirana je nekim drugim izborima u kojima biramo osobu koja gotovo nikako ne može utjecati na razvoj Belvedera, Ike, Veprinca ili Voloskog.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top