Marketing
Politika

Što izbori u SDP-u znače za Opatiju? Dva su scenarija…

sdp opatija
Foto: arhiva

U kuloarima se spominju dva moguća kandidata ispred SDP-a. Fernando Kirigin i Viktor Peršić

Da se najveća hrvatska oporbena stranka nalazi u krizi, odavno je poznato. Rejting SDP-a nezaustavljivo pada, a na posljednjem ispitivanju javnog mnijenja Crobarometar kojega je objavila NOVA TV stranka tzv. lijevog centra bilježi potporu od svega 16,4 % ispitanika. Promašena politika, očajna kampanja, kriza vodstva i srpanjski trijumf HDZ-a stranku su doveli do ruba ponora. Hrvatski birači okrenuli su se nekim drugim strankama ljevice poput zagrebačke stranačke platforme Možemo!, anakrone Radničke fronte i Relkovićevih liberala.

No, SDP je ipak svojevrsni politički brand i 26. rujna imaju priliku vratiti se u arenu. Nešto više od 11 000 članova stranke s pravom glasa ( od ukupno 36 000) izabrat će novog predsjednika, članove predsjedništva i glavnog odbora koji će morati odrediti novi smjer i nove politike stranke. Novo vodstvo SDP-a morat će dati odgovore na brojna pitanja koje će postaviti njihovi tradicionalni birači. Nužne su programske i konceptualne promjene, ali i one kadrovske. Međutim, ovo potonje je najveći problem s kojim će se SDP suočiti jer su se za vodeće funkcije kandidirali uglavnom javnosti poznati stranački dužnosnici. Oni koji stranci definitivno ne mogu donijeti potrebne promjene.

Peđa Grbin, prvi je favorit izbora. Veli Jože iz Pule na veliku scenu došao je u eri Zorana Milanovića i neminovno je bio čovjek od njegova povjerenja. Zbog kritika na račun bivšeg predsjednika Bernardića zaradio je suspenziju i dulje je vrijeme bio praktički nevidljiv. Ipak, SDP-ovi birači u 8. izbornoj jedinici dali su mu impresivnih 17 000 glasova (23 % liste) i tako se Grbin preko noći vratio u igru – kao prvo ime posrnulog SDP-a. Ogromna podrška birača SDP-ove baze najveći mu je forte u kampanji za unutarstranačke izbore, a ne treba zanemariti niti bivše Milanovićevce koji mu daju bezuvjetnu podršku u nadi da će opstati na sceni.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović prva je Grbinova izazivačica. Mlada političarka, nova saborska zastupnica koja komunicira „lijeve teme“ zasigurno bi bila atraktivna kandidatkinja da iza nje ne stoji Zlatko Komadina i ostali Bernardićevci. Šira ju javnost percipira kao marionetu te će se vrlo teško riješiti te stigme. Lokalni SDP-ovci već godinu dana šire priče da će upravo Ahmetović naslijediti Komadinu na čelu PGŽ. Kada se Komadina uistinu odluči povući sa scene.

Favorit iz sjene je župan krapinsko – zagorski Željko Kolar s podrškom od preko 3 000 članova i 7 županijskih organizacija, a kandidaturu je najavio još jedan kandidat iz Istre – Marino Percan.

SDP će u utrku za gradonačelnika Opatije poslati Kirigina ili Peršića?

Unutarstranački izbori u SDP-u vrlo su važni i za Opatiju jer bi novi predsjednik/ica mogli odlučiti tko će 2021. biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika. Prvi je favorit svakako aktualni predsjednik gradske organizacije i predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin. Prije četiri je godine tijesno izgubio od gradonačelnika Dujmića, a sada s mnogo više iskustva ima bolju startnu poziciju. Međutim, sve se glasnije špekulira da bi SDP-ovci u izbornu utrku poslali Kiriginova prethodnika na mjestu predsjednika lokalne stranačke organizacije i Gradskog vijeća. Viktor Peršić dugogodišnji je ravnatelj opatijske Thalassotherapije i sveučilišni profesor kojega podržavaju mnogi viđeniji gradski SDP-ovci.

MarketingMNK Gorovo

Zlatko Komadina, naturalizirani Opatijac, primorsko-goranski župan i v.d. predsjednika SDP-a te politički mentor Mirele Ahmetović svakako će podržati Kirigina. Ipak je SDP na proteklim izborima uvjerljivo slavio u Opatiji, a vodstvo stranke zasluge za to pridaje lokalnom izbornom stožeru na čelu s Kiriginom. „Gurnut ćemo Kirigina. Ipak je on četiri godine radio za stranku i kvalitetan je kandidat“, potvrdio nam je jedan od stranačkih prvaka blizak Komadini. Uz to, izvjesno je da će Kirigin na unutarstranačkim izborima podržati Ahmetović, a ne bi iznenadilo da se kandidira za člana glavnog odbora stranke. Kirigin ima podršku svog gradskog odbora, a ako se demokratski standardi budu poštivali, zasigurno će osvojiti povjerenje opatijskih SDP-ovaca za budućeg gradonačelničkog kandidata. Ako to naravno bude htio.

kirigin

S druge strane, Peršić i njemu bliski ljudi gaje odlične odnose s prvim favoritom unutarstranačkih izbora Peđom Grbinom i svesrdno će ga podržati u utrci za predsjednika stranke. Upravo je Grbin na proteklim parlamentarnim izborima od svih kandidata dobio najviše preferencijskih glasova Opatijaca. Gotovo 500. To bi mogao biti dobar pokazatelj želja SDP-ovih birača. No, na unutarstranačkim izborima ne sudjeluju birači SDP-a već članovi koji plaćaju članarinu. U slučaju Grbinove pobjede, raspuštanje lokalnih organizacija nije za odbaciti te bi Opatija zbog „programskih razlika i novog koncepta stranke“ mogla biti prva žrtva promjena u SDP-u. U tom bi slučaju Viktor Peršić zasigurno zasjeo na čelno mjesto gradske organizacije i krenuo u gradonačelničku utrku. Peršić se u medijima još uvijek nije oglasio o svojoj možebitnoj kandidaturi.

Vitomir i prof Viktor Peršić

Ako je vjerovati informacijama koje kolaju Opatijom, predstojeći izbori u SDP-u uvelike će utjecati na lokalne izbore u Opatiji. U slučaju pobjede Peđe Grbina, situacija bi se mogla zakomplicirati te bi Viktor Peršić zasigurno imao pole position. U svim drugim raspletima, Fernando Kirigin će biti SDP-ov kandidat. Ahmetović bi ga sigurno podržala, a Zagorac Kolar ne bi u prvoj godini mandata trebao raditi neke radikalne promjene u sredinama koje tradicionalno daju povjerenje SDP-u. Međutim, politika je uistinu nepredvidiva tako da su sve opcije otvorene. Pogotovo u SDP-u koji prije kadrovskih promjena mora proći programsku i ideološku katarzu, ako želi opstati na sceni. Hrvatskoj definitivno treba kvalitetna oporba i snažna opozicija vladajućem HDZ-u.

55555
MarketingNovax"

Zadnje novosti

To Top