MarketingMariner keramika
Đir

Stigao nam je Sveti Nikola!

Sveti-Nikola
Foto: arhiva

Najmlađim stanovnicima Opatijske rivijere danas je zasigurno jedan od najsretnijih dana u godini. Dolazi Sveti Nikola i ostavlja darove u čizmice koje su još sinoć stavili na svoje prozore. Sveti Nikola uoči samog spomendana pohodio je i brojne Mjesne odbore, kavane, hotele i mnoge druge lokacije po Kastvu, Matuljima, Opatiji, Lovranu i Mošćenikoj Dragi, no ove godine zbog situacije oko koronavirusa nije mogao uživo obradovati sve mališane. Svejedno je, usprkos svim nedaćama jutros stigao u naše domove.

Kako je nastao Sveti Nikola

Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, farmaceuta, studenata i mnogih drugih, a poklone ljudima donosi od pamtivijeka. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

MarketingMariner keramika

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

  • A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.
  • Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top