MarketingMariner keramika
Vijesti

Stanovnici Istre i Kvarnera naviše su skloni cijepiti se

kvarner Smiljan Pripć
foto: Smiljan Prpić

Kako prenosi portal Fiuman.hr Agencija Promocija plus provela je za RTL ekskluzivno istraživanje o stavovima građana o cijepljenju.

Cjepivo protiv koronavirusa bit će učinkovito jedino ako se dovoljno građana bude cijepilo. Prva istraživanja o tome koliko se građana namjerava cijepiti pokazivala su relativnu skeptičnost prema novom cjepivu, no najnovije istraživanje agencije Promocije plus pokazuje da interes za cijepljenje raste. Ivan Vrdoljak u RTL-u Danas analizira rezultate istraživanja agencije Promocija plus provedenom na 1300 građana Hrvatske.

Kada im cjepivo bude dostupno, cijepiti se planira ukupno više od polovine hrvatskih građana. Njih 43,5 posto kaže da će se cijepiti čim to bude moguće. 14,2 posto su nešto oprezniji i dodaju – cijepit ću se, ali prvo da vidim kakve će biti posljedice na druge.

Svaki treći Hrvat ili njih 31 posto neće se cijepiti, a 11,3 posto ih još nije odlučilo. U odnosu na istraživanje iz prosinca, interes za cijepljenje raste, a pada broj onih skeptičnih i neodlučnih.

Među građanima postoji i značajan strah od posljedica cijepljenja. Nešto više od polovine ispitanih (50,2 posto) zabrinuto je zbog mogućih nuspojava. Nešto je manje – 44,9 posto – onih koje nuspojave ne brinu, a jasan stav još nema oko 4,9 posto ljudi.

MarketingMariner keramika

Kad se pogledaju podaci po spolu i starosti: Cijepljenju protiv koronavirusa nešto su skloniji muškarci: To namjerava učiniti njih 60,4 posto. I među ženama interes velik, ali ipak nešto slabiji – 55,5 posto.

Po dobnoj skupini – interes raste s godinama pa su najveći pobornici cijepljenja ljudi između 61 i 70 godina – dvije trećine njih bi se cijepilo (73 posto). A očekivano – to želi samo trećina mlađih od 30 (36,9 posto).

Gledano po regijama, za cijepljenje su najviše zainteresirani stanovnici Istre i Primorja – njih gotovo 70 posto (69,9 posto) namjerava primiti cjepivo. Slijede Zagreb i okolica sa 61,7 posto, sjeverozapadna Hrvatska s 58, Dalmacija s 56,5, te središnja i gorska Hrvatska s 53,1 posto. Najpodijeljeniji oko cijepljenja su Slavonci – 49 posto ih se želi cijepiti, navodi RTL.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top