MarketingMNK Gorovo
Vijesti

Stanovnici Ike revoltirani situacijom u njihovu mjestu

Archies pub Ika

Gotovo plebiscitarno daju podršku svojim poduzetnicima i za sve krive – politiku

U Iki je ovih dana kulminirala kriza koja tinja već mjesecima. Društvene mreže, suvremeni vox populi, eksplodirale su nakon objava vlasnice kioska Sonje Božić i vlasnika popularnog Archie’s puba Roberta Demarka u kojima objavljuju da su po naputcima komunalnog redara i Mjesnog odbora Ika morali maknuti svoje stvari ispred poslovnih prostora. Iako na prvu bezazlen, ovaj problem je mobilizirao mnoge aktere društvenog života u Iki i one obične stanovnike malog primorskog mjestašca koji do sada nisu izražavali svoje mišljenje.

Prema navodima Sonje Božić objavljenima u Facebook grupi Ako si z Iki… priča ide ovako: Prošlog tjedna komunalni redar naložio je da ona kao vlasnica kioska i vlasnik Archie’s puba moraju u roku do sat vremena od naloga pomaknuti sve stvari koje se nalaze na javnom prostoru ispred njihovih „lokala“. Radi se konkretno o stalku za razglednice i frižideru u kojima se nalaze osvježavajuća pića koji već godinama stoje na tim mjestima.  Božić nedvosmisleno upire prst u Mjesni odbor Ika koji je prema njezinim riječima: …“odlučio uništiti ovo malo privatnog poduzetništva što Ika ima.“ Božić nadalje tvrdi: „Dakle moje viđenje situacije je da su čelni ljudi mjesnog odbora planski to tako istempirali , da nam unište poslovanje usred ljeta, kada su sve službe na godišnjem odmoru tako da ako zatražimo koncesiju na nekoliko kvadrata ispred zgrade neće biti tako skoro riješeno…“

Sličnog je razmišljanja vlasnik Archie’s puba Robert Demark: „Nažalost, pali smo(ponovo) u nemilost pojedinaca iz mjesnog odbora i njihovog predsjednika te nas pokušavaju opstruirat na sve moguće načine. Tako Vam se moja malenkost nalazi imenom i prezimenom na stupu srama (oglasna ploča mjesnog odbora) ispred marketa već tjednima!“ Demark dalje pojašnjava događaje oko korištenja javne površine u vrijeme korone i genezu sukoba s predsjednikom MO Ika Igorom Sablićem. Demark nadalje tvrdi da je prvotni problem vrlo lako riješen posredovanjem opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, međutim situacija je eskalirala kada je gradonačelnik otišao na godišnji odmor.

Vijećnici MO Ika se ograđuju od postupaka komunalnog redarstva

Vijećnici MO Ika vrlo brzo su se ogradili oko postupaka komunalnog redarstva i oko navodnih pozadinskih igara njihovog predsjednika. Njih čak petorica: Nereo Crnić i Marino Zahej (NL Igor Sablić), Matej Blažić i Ricardo Crnić (NL Matej Blažić) te Lazar Radmanović (SDP).

„Pošto je M.O. Ika prozivan u više navrata, a M.O. je sastavljen od 7 članova. Dvoje od tih 7 smo Marino Zahej i ja (Nereo Crnić) te se ovim putem OGRAĐUJEMO od ove odluke te tvrdimo da nije bilo sjednice na kojoj se odlučivalo o tkz. “čišćenju”. Predlažem da se M.O. Ika ne proziva za svaku stvar i M.O. Ika nije kriv za sve loše šta se događa u Iki. Ponavljam, u odboru je 7 članova od kojih vjerujem da većina radi za dobrobit Ike i mještana Ike“, napisao je Nereo Crnić (NL Igor Sablić)

Marketing

Matej Blažić (NL Matej Blažić) bio je nešto rječitiji :

„Želim ovim putem naglasiti kako se vijećnici NL Matej Blažić, Ricardo Crnić i ja strogo protivimo ovim nemilim događajima i da ćemo, kao i do sada, uvijek stati iza ikarskih građana i poduzetnika koji oplemenjuju naše malo mjesto na radost nas mještana, ali i svih onih koji posjećuju Iku i uživaju u njenoj ponudi. Mnogi ikarski poduzetnici dugo vremena rade u našem mjestu, naši su prijatelji i poznanici, uvijek se odazovu lokalnim akcijama te su uvijek na raspolaganju za razgovor i dogovor o bilo kojoj temi.

Kao i do sada, Ikarima i ljudima koji rade za dobrobit naše zajednice uvijek ću biti na raspolaganju za upite, prijedloge, razmjene mišljenja i razgovore, jer prije svega smatram da je moja uloga kao člana MO Ika razgovarati s ljudima i njihove upite i prijedloge prenositi na sjednicama i pokušati naći način na koji bi se oni mogli riješiti. U meni ćete uvijek imati sugovornika. Nadalje, želim i kao pravnik naglasiti da Vijeće mjesnog odbora Ika na svojim sjednicama nije donosilo nikakve odluke niti glasalo o ovim temama jer nema ovlasti odlučivati o meritumu takvih stvari. Situacije takve vrste pripadaju sferi odlučivanja na razini Grada Opatije, gradske uprave i njezinih tijela, koji su jedini ovlašteni donositi takve odluke.

O tome na čiji se poticaj i inicijativu ovakve nemile situacije događaju ne bih htio spekulirati, no budite sigurni da takvi poticaji nisu i nikako ne mogu biti dobronamjerni, posebno imajući u vidu da se nalazimo u srcu turističke sezone, pogođeni epidemijom koronavirusa i velikim padom turističke sezone čije posljedice osjećamo svi mi, a pogotovo mali poduzetnici i obrtnici. Dobrosusjedski odnosi, dijalog, razgovor i suradnja očigledna su nepoznanica za određene pripadnike naše zajednice. Svaki Ikar i svaki čovjek koji radi u Iki i za Iku zaslužuju poštovanje i susjedski stisak ruke, neovisno o tome slažemo li se oko pojedinih pitanja ili ne. Vavek rabi bit čovek i sused!“

Nedvjbeno je kako Mjesni odbor Ika definitivno nema nadležnosti za rješavanje sporova u nadležnosti Lučke uprave ili Grada Opatije, međutim ovakva situacija je samo dokaz kako u Iki očito ne postoji konsenzus oko najvažnijih stvari za funkcioniranje mjesta. Situacija oko uklanjanja inventara ugostitelja i drugih ikarskih poduzetnika samo je kulminacija ozbiljnijih problema koje muči ovo mjesto. Uskoro će na red doći parkiranje, odvoz otpada, a lokalni izbori su pred vratima. Zbog poštivanja temeljnih načela novinarstva, idućih ćemo dana nastojati dobiti izjavu svih aktera ovih događaja koje ćemo objaviti u cijelosti.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top