MarketingMariner keramika
Vijesti

Sretan dan palčićima – našim malenim, a velikim ljudima

Odjel riječke neonatologije

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece obilježava se 17. studenoga. U Hrvatskoj su se prošle godine prijevremeno rodila 2422 djeteta, ali je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska.

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji, kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima.

U KBC-u Rijeka u 2020. godini prijevremeno su rođena 192 novorođenčeta (8,08% sveukupnog broja živorođene novorođenčadi), ali važno je istaknuti da je zbog poboljšanja skrbi nastavljen značajan pad rane neonatalne smrtnosti. Ukupan rani neonatalni mortalitet u KBC-u Rijeka u 2020 godini iznosio je svega 2.1‰, što riječku neonatologiju svrstava uz bok svjetskim neonatološkim centrima.

U skrbi za prijevremeno rođeno novorođenče, uključen je velik broj liječnika i medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, defektologa, pedagoga. Ipak, u prvim danima postnatalnog života najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske sestre. Naš je zajednički cilj pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života. U tome nam pomažu i roditelji koji su od prvih trenutaka prisutni uz dijete i koji s cjelokupnim osobljem Klinike čine tim koji ima jedan cilj – cjelovitost psihofizičkog dobra našeg nedonoščeta“ – poručuje povodom Međunarodnog dana palčića predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka doc. dr. Iva Bilić Čače.

MarketingMariner keramika

O kvalitetnom radu riječke neonatologije najbolje govore naša novorođenčad, od kojih su neki već odrasli ljudi. Uistinu ih je do sad mnogo opskrbio riječki neonatološki tim i ponosni smo na njihov i naš zajednički uspjeh. Svaki od njih u našim je životima ostavio svoj trag.  Najmanji među njima bio je težak tek 480 grama. Imao je brojne komplikacije prijevremenog poroda, u najranijoj dobi operirana mu je i srčana greška, a danas je zdrav dječak. Njemu, i svim drugim našim malenim, a velikim ljudima želimo sretan njihov dan“ – naglašava doc. Bilić Čače.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenoga od 18 sati riječke znamenitosti (Trsatska gradina, lučke dizalice na Molo longu i fontane na Jadranskom trgu) bit će osvijetljene ljubičastim svjetlom, simbolom prijevremeno rođene djece. Time Grad Rijeka pridonosi cilju kampanje – edukaciji javnosti i usmjeravanju pozornosti na problem prijevremenog rođenja.

55555
Marketing

Zadnje novosti

To Top