MarketingMariner keramika
Opatija

Slovenci kupili Operettu i žele je preprodati po višoj cijeni

operetta gorovo
foto: fiuman.hr

Opatijska vila Operetta, zaštićeno kulturno dobro među Opatijcima poznatije kao vila Gorovo, dobila je novog vlasnika. Slovenska tzv. loša banka, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ponudila je na Fininoj dražbi za 18,5 milijuna kuna i zaključila nadmetanje u prvom krugu, pišu slovenske Finance.

Opatijska vila iz 1897. s 12 stanova veličine od 40 do 210 četvornih metara i 28 poslovnih prostora već godinama stoji i propada. Na bubnju je krajem prošle godine konačno završila zbog poteškoća vlasnika, zagrebačke tvrtke Euro koncern s kojim se povezuje poduzetnik Edin Delibegović. Tvrtki je 7,5 milijuna eura posudila slovenska Faktor banka, osiguranje je bila hipoteka na vilu, no došlo je do problema u otplati.

U teškoće je upala i s tržišta nestala Faktor banka čija je potraživanja preuzeo DUTB. On je protiv Euro koncerna najprije pokrenuo ovršni pa stečajni postupak koji je kulminirao dražbom.

Iako je u lokalnim medijima Delibegović prošle godine tvrdio da dražbe neće biti jer je na putu dogovora sa Slovencima, DUTB je krajem studenog vilu preuzeo u prvom krugu nadmetanja za četvrtinu manje od procijenjenih 25 milijuna kuna.

MarketingMariner keramika

Pritom novac neće isplatiti već se taj iznos prebiti od stečajnih potraživanja. Slovenska “loša banka” potvrdila je Financama transakciju, uz ogradu da još nije upisana kao vlasnik, no da planovi uključuju “prodaju po najvećoj mogućoj cijeni u odgovarajućem vremenu i tržišnim uvjetima”.  Kao zaštićeno kulturno dobro, po zakonu su pravo prvokupa imale Opatija te Primorsko-goranska županija koje u proračunima za to nisu imale novca, piše Poslovni dnevnik.

Tekst i sliku u cijelosti prenosimo sa Fiuman.hr

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top