Kultura

Sjedinjena prirodna i kulturna baština u novootvorenom postavu u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi

Otvorenje stalnog postava2

Otključavanjem vrata muzeja starim ključem iz vremena Zrinskih i Frankopana, župan Zlatko Komadina svečano je otvorio stalni postav „Divljina s pogledom na more“ i Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.

Stalni postav predstavlja prirodnu baštinu Gorskog kotara od Kupske doline i krškog podzemlja preko najznačajnijih šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, sve do neba i oblaka. Prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Postav čini cjelinu s Interpretacijskim centrom smještenim u prizemnom dijelu koji tematizira odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

„Svjedočimo iznimnoj priči izuzetno bogate kulturno-povijesne, ali i prirodne baštine koju smo sjedinili na jednom mjestu. Vjerujem da će ovo biti značajna turistička priča na ponos Goranima i svima ostalima“, rekao je Župan zahvalivši angažiranima na projektu te SAFU-u i Ministarstvu kulture na potpori.

Interpretacijski centar jedan je od ukupno osam uređenih interpretacijskih centara u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ vrijednog 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije. Uređenje Stalnog postava i njegovu prilagodbu, uz Primorsko-goransku županiju, financijski su potpomogli i Europska unija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Delnice.

Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, resorna pročelnica Sonja Šišić,  ravnateljica Muzeja Željka Modrić Surina, te u ime Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić.

Svi zainteresirani mogu razgledati postav bez prethodne najave.

55555

Zadnje novosti

To Top