MarketingMNK Gorovo
Politika

SDP-ovci s Opatijske rivijere bez ambicija

Kristian Tončić
Foto: screenshot

Jedina istaknuta kandidatura za vodeće partijske funkcije jest ona – Eni Šebalj

Još je svega dva tjedna ostalo do izbora koji bi trebali biti prekretnica za najbrojniju oporbenu stranku u Hrvatskoj. Već je odavno poznato kako SDP treba potpuni restart ako želi zadržati primat na ljevici, no sudeći prema kandidatima za čelna mjesta, izgleda da će promjene u stranačkim redovima biti samo kozmetičke. Predsjednički kandidati Peđa Grbin, Željko Kolar, Mirela Ahmetović, Ranko Ostojić i Marino Percan nisu uspjeli uvjeriti javnost o nekakvom novom smjeru u kojemu bi SDP trebao krenuti. Najbolji pokazatelj jačine SDP-a bit će izbori 2021.

No, do toga preostaje još jako mnogo vremena. Novo vodstvo stranke ima priliku promovirati nove ljude na lokalnoj sceni. Primorsko – goranska županija i Opatijska rivijera bastion su SDP-a. Premda u Mošćeničkoj Dragi, Lovranu i Opatiji lokalna partijska organizacija nije ostvarila zapažene rezultate na proteklim lokalnim izborima, predsjednički i parlamentarni izbori prošli su „glatko“ za SDP. Vjetar je to u leđa koji će pokušati iskoristiti uzdrmani partijski čelnici Opatijske rivijere.

Izbori za predsjedništvo i glavni odbor stranke trebali su im poslužiti za afirmaciju u partijskim redovima i eventualni uspon na Iblerov trg, ali objavom kandidata za vodeće stranačke funkcije SDP je poprilično iznenadio. Od viđenijih članova stranke s područja Kastva kandidirali su se gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i ravnateljice kastavske osnovne škole Sandra Krpan koja je doduše stanovnica Grada Rijeke. Za glavni odbor stranke broj kandidata iz naše mikroregije je poprilično iznenađujući. Jedini kandidat, odnosno kandidatkinja je zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj,  a od ostalih kandidata jedini koji ima kakvu-takvu poveznicu s našim krajem je povremeni suradnik našeg portala Jadranko Paškvan Stjepanović, također iz Rijeke.

Teško je prognozirati uspjeh i rezultate izbora, ali bilo bi veliko iznenađenje da itko od navedenih „prođe“ u partijsko vodstvo. Mostarac zasigurno jest kandidat koji može biti osvježenje na sceni; Krpan je iskustvo stekla u Gradskom vijeću Grada Rijeke i u Hrvatskom saboru, ali još uvijek relativno nova političarka; Šebalj bi trebala biti nova snaga primorsko-goranskog SDP-a; Paškvan Stjepanović pak uživa veliku popularnost kod starijih članova SDP-a koji su najstabilnije biračko tijelo.

MarketingMNK Gorovo

Tončić – najmlađi i najhrabriji među partijskim dužnosnicima

Vodeći članovi lokalnih partijskih organizacija Opatijske rivijere nisu izrazili ambicije niti su htjeli preuzeti odgovornost za vođenje SDP-a. Smisao politike jest sudjelovanje na izborima i obnašati vodeće uloge u izvršnoj vlasti ili stranačkim vodstvima, stoga je izostanak angažmana SDP-ovaca M. Drage, Lovrana i Opatije neugodno iznenađenje. Jedini istaknuti SDP-ovac koji se nije libio javno izjasniti je tajnik gradske organizacije SDP-a Opatije Kristian Tončić koji je podržao Mirelu Ahmetović.

No, frakcijski ratovi u SDP-u ne jenjavaju niti nakon povijesnog debakla na izborima i predstojeći unutarstranački izbori samo su nastavak raspada socijaldemokracije u Hrvatskoj. SDP će usprkos svemu ostati svojevrsni politički brand i najdraži izbor biračima Opatijske rivijere, a u bratoubilačkom sukobu frakcija najčešće profitira – onaj koji se nije borio.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top