MarketingModerato
Opatija

SDP osudio pokušaj gradskog otimanja privatne imovine: „Okućnice moraju ostati u vlasništvu građana“

Kosovo 03.05.2021.

Okućnice moraju ostati u vlasništvu stanara, poručio je na današnjoj konferenciji za medije SDP-ov kandidat za gradonačelnika Fernando Kirigin. Uz njega, na predstavljanju važnog dijela programa za predstojeći mandat, sudjelovali su i predstavnici mjesnih odbora čiji se mještani suočavaju upravo s ovim problemom „gubitka“ prostora oko svojih kuća i zgrada. To su Dušan Kotur, donedavno vrlo aktivni predsjednik, a danas član MO Kosovo, dugogodišnja aktivna predsjednica MO Tošina Antonija Manestar te predsjednica MO Centar 2 Biserka Lunaček, koji su istaknuli da se radi o važnoj temi kod koje je prisutan nekorektan odnos gradske vlasti.

– Ivo Dujmić nakon trećeg mandata našao se u teškoj situaciji, jer mora ponovo građanima obećavati jedno te isto i uvjeravati birače da ovaj put stvarno misli ozbiljno. Ali populistička retorika po modelu „sve besplatno“ u suprotnosti je s potezima koje vuče kao gradonačelnik, osobito kada su u pitanju okućnice. Umjesto da „daje“, on – uzima građanima, rekao je Kirigin.

Objasnio je kako je Grad Opatija iskoristio izradu nove katastarske izmjere koja se provodi na području Grada Opatije kako bi cijepao čestice okućnica zgrada i kuća u vlasništvu stanara.

– Tom radnjom se dijelove okućnica koji su do sada bili u vlasništvu ili suvlasništvu stanara planira prebaciti u vlasništvo grada. To je nekorektno jer se radi o oduzimanju vlasništva našim građanima. Time oni gube kontrolu nad prostorom uz vlastite domove, stoga nisu neporavdani strahovi da bi oni jednog dana mogli postati parkirališta pod naplatom ili neki drugi neželjeni sadržaji. Sama činjenica da imamo primjere gdje grad u nedostatku financijskih sredstava prodaje dijelove okućnica i po 300 eura po kvadratnom metru, jednom i bez znanja ostalih suvlasnika zgrade, predstavlja bojazan da bi se to moglo i ubuduće ponavljati, kazao je Kirigin.

Dodao je da se trenutačno takve situacije događaju na Kosovu, ali da Grad prema prijedlogu nove izmjere, planira ih provesti i u ostalim dijelovima grada koji spadaju pod k. o. Volosko, kao što su Tošina ili Belveder.

MarketingModerato

– Radi negodovanja građana i naravno zbog izbora, daljnja provedba oduzimanja okućnica je za sada na Tošini do kraja izbora obustavljena. Ja ću tu praksu prekinuti zauvijek. Okućnice pripadaju vlasnicima i suvlasnicima kuća i zgrada, koji se o njima najbolje mogu brinuti. Je li fer s jedne strane nuditi sve besplatno i onima kojima treba i onima kojima ne treba, a s druge strane uzimati okućnice građanima pa im ih natrag prodavati po 300 eura za „kvadrat“ kako bi se pokrpale proračunske rupe? Naravno da nije fer, i zbog toga ta praksa neće postojati u FER Opatiji, kazao je Kirigin te pozvao građane da zaokruže listu SDP-a pod rednim brojem 7 i tako se izbore za svoje vlasništvo nad okućnicama.

Magistar prava i pravnik u odvjetničkom uredu Ivan Vidaković, kandidat s liste SDP-a za Gradsko vijeće i u timu za FER Opatiju zadužen za pravna pitanja, kazao je da je gradska akcija „oduzimanja okućnica“ zakonski dvojbena.

Dakle radi lakšeg razumijevanja ovog gorućeg problema valja pojasniti kako je pitanje okućnica potrebno riješiti u “korjenu” tj. pri samoj obnovi zemljišnih knjiga i pratećoj novoj katastarskoj izmjeri (kao i u svim aktivnim žalbenim postupcima). Upravo u tim postupcima Grad Opatija kao JLS ima ovlasti iz Zakona o zemljišnim knjigama (vis a vis zemljišnoknjižnog upisa) i Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (vis a vis katastarskog operatera) da se izjasni/očituje o vlasničkom i posjedovnom statusu onih čestica na kojima se nalaze objekti naših građana. Upravo je u tom segmentu potrebno da Grad napravi pravnu analizu i zaustavi pretendiranje na one dijelove vlasništva koje pripadaju našim građanima

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top