MarketingMariner keramika
Politika

SDP još uvijek ne zna tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika

sdp opatija
foto: arhiva

Neslaganja  i previranja iz središnjice SDP-a prelijevaju se i na lokalne ogranke. Ni Opatija nije iznimka

Prošli tjedan završili su unutarstranački izbori u SDP-u na kojima je članstvo za novog predsjednika izabralo Peđu Grbina. Ti su izbori zanimljivi i stanovnicima našeg kraja budući bi ishod izbora mogao bitno utjecati na izbor kandidata za gradonačelnika u opatijskom ogranku SDP-a. Naime, nisu svi članovi opatijske gradske organizacije SDP-a pobornici lika i djela Fernanda Kirigina. Mnogi bi kao kandidata za sljedećeg gradonačelnika radije vidjeli Viktora Peršića.

Trenutno je izglednija opcija da će kandidat biti Fernando Kirigin budući da odluku o tome donosi gradski odbor, a tu Kirigin ima većinu, doduše tanku. Međutim, intervencija „iz vrha“ mogla bi poremetiti Kiriginove planove i zato pobjeda Peđe Grbina ne ide mu na ruku. Naime, struja bliska Viktoru Peršiću gaji jako dobre odnose s Peđom Grbinom, dok je Kirigin “navijao” za Mirelu Ahmetović budući  je istu podržao Zlatko Komadina kojeg vidi kao svojeg potencijalnog saveznika u ovoj internoj bitci. Ova podijeljenost vidljiva je bila i u načinu na koji su glasali za šefa SDP-a članovi opatijske organizacije. Njih 13 podržalo je u prvom krugu Peđu Grbina, dok je za Mirelu Ahmetović glasalo 15 članova.

“Bilo koji naš kandidat pobjeđuje Dujmićeve zamjenike”

No tko bi zapravo od navedenog dvojca bio bolji kandidat za gradonačelnika? Naš sugovornik, inače dobro upućen u odnose u opatijskom SDP, misli da svaki kandidat ima određene prednosti i nedostatke ali da bi kampanju bilo lakše graditi oko Peršića.
Moj je dojam da više toga govori protiv nego u prilog Kiriginu. S obzirom na ishod prošlih izbora, on bi u novu utakmicu ušao sa hipotekom gubitnika. Pored toga, na njega se gleda kao na karijernog, profesionalnog političara koje se u životu nije previše naradio i koji se vuče od jedne do druge funkcije. Nije mu strana ni akumulacija brojnih funkcija (primjerice, predsjednika GV, ravnatelja LU, predsjednika upravnog vijeća Thalassotherapije) tako da je u jednu ruku u javnosti već potrošen, a možda i pročitan. Ako uspije odagnati dojam te potrošenosti onda bi mu prednost mogla biti što poznaje puno ljudi i što mnogi njega znaju”, rekao nam je opatijski SDP-ovac koji je želio ostati anoniman te nastavlja: “Problem Kirigina je što nije baš mnoge impresionirao u obavljanju svojih funkcija. „Njegov moto je -ne talasaj- On se najviše bavio održavanjem statusa quo i to je doveo do perfekcije“.

S druge strane, oko Viktora Peršića, smatra naš sugovornik, može se graditi određena priča. Peršić je, naime, kao doktor te ravnatelj Thalassotherapije cijenjen u javnosti. Pored toga, viđeno je lice, ali jednako tako ne djeluje politički potrošeno.
“Njegov nedostatak mogla bi biti njegova sklonost višem društvu. Pitanje je koliko bi se mogao poistovjetiti sa problemima malog čovjeka. Djeluje šminkerski. Neki mu kao nedostatak uzimaju i to što, navodno, nije pravi Opatijac. Pitanje je i da li je on spreman napustiti mjesto ravnatelja te što mu je iz osobne perspektive isplativije”, zaključuje naš sugovornik.

MarketingMariner keramika

Naš sugovornik, također, smatra da i jedan i drugi prate situaciju sa Nezavisnom listom Ive Dujmića. Naime, kao idealnog protukandidata vide nekog od njegovih zamjenika, dok bi samog Dujmića radije izbjegli. “Svejedno nam je tko će od njih dvoje ići u utrku. Bilo koji naš kandidat pobjeđuje Priskića i Aničić.”

Kako bilo, čeka nas zanimljiva politička jesen.

Autor teksta: Igor Mirić

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top