MarketingMariner keramika
Vijesti

Savjet za zdravlje PGŽ: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti udar na zdravstveni nadstandard u PGŽ-u

savjetzazdravlje

„Opći zaključak sa sjednice Savjeta za zdravlje PGŽ je nužna potreba za strukturnom reformom zdravstvenog sustava“, rekla je po završetku sjednice predsjednica Savjeta Romana Jerković. Međutim, naglasila je, da najavljene promjene koje zadiru u pravnu osobnost zdravstvenih institucija sigurno neće dati željene rezultate.

Iz najavljenih zakonskih izmjena proizlazi da bi županijske ustanove – Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, specijalne bolnice Thalassotherapia Opatija i Crikvenica, Psihijatrijska bolnica Rab i sanitet, prešle u državno vlasništvo, a upravo je država vlasnik najvećih gubitaša u zdravstvenom sustavu, istaknula je Jerković kazavši da bolnice generiraju čak 75% svih dugova zdravstva. Izrazila je i zabrinutost što se novi Zakon ne dotiče pitanja manjka medicinskih sestara i liječnika i nedostatkom rasprave o financiranju kroz Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Zamjenik župana Vojko Braut ponovio je jasno izrečeni stav PGŽ-a da posljedice ovako predložene reforme nisu prihvatljive jer će se sigurno negativno odraziti na dostignuti standard županijskih ustanova i kvalitetu usluga. Istaknuo je da svaka treća kuna uložena u zdravstvo u našoj županiji dolazi od stanovnika PGŽ-a te da se niti jedna centralizacija do sada nije pokazala dobrom. Upitno je, smatra, koliko će država ulagati u nadstandard i voditi računa o specifičnostima županije.

Naglasio je da bi se centralizacijom doveli u pitanje i planirane investicije, među kojima je i novi Centar za hitnu medicinu na Rujevici, te proračunom planirana ulaganja i prijave na EU fondove.

„Sustav mreže javnog zdravstva nikad nije bio niti predmet sanacije i nije stvarao nikakve dugove. Problemi su puno dublji. Prema tome ovo je samo jedan zahvat kojeg iskreno ni ne razumijemo“, kazao je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović, dok Leonardo Bressan, predsjednik KoHOM-a, smatra da se iz teksta Zakona ne vidi niti jedna rečenica koja garantira rješenje i poboljšanje zdravstvenog sustava. Slikovito je rekao kako je država zdravstveni sustav gurnula do samog ruba provalije, a ovom reformom ga tjera još jedan korak naprijed.

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top