MarketingKarneval Opatija
Opatija

Regata tradicijskih barki oživjela ikarski akvatorij

Regata ikarskih barkajola

Uoči Dana grada Opatije jučer je u Iki održana Regata tradicijskih barki, uz popratni prigodni program na novouređenom trgu u Iki

Riječ je o edukativno-zabavnoj manifestaciji u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“. Sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Nositelj projekta je Grad Opatija.

Program je počeo Cooking showom s poznatim chefom Kristijanom Kozmićem, uz prezentaciju gastro znalca Damjana Miletića. Posjetitelji su mogli kušati posebno pripremljene obroke pašte s plodovima mora a la chef te ponešto naučiti na prezentaciji mariniranja inćuna.

Izrazito me raduje što na ovaj način, obnovom starih tradicijskih plovila čuvate našu baštinu i što ste se okupili na regati u čast Dana našeg grada. Uređenjem trga u Iki i održavanjem raznih manifestacija na trgu obilježavamo veliku obljetnicu – 300 let škvera u Iki, a namjera je da ova regata postane tradicionalna, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na startu regate.

Na regati se okušalo 14 barki i posada u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera. Natjecatelji su odmjerili snage u četiri kategorije – mali i veći guci, vele barke i pasare.

Regata ikarskih barkajola

U kategoriji kvarnerki guc prvo mjesto osvojio je guc OP 1426 Ika, vlasnik Lazar Radmanović, kormiral Ferucio Brubnjak, drugo mjesto OP 336 “Frane, Moli&Noel”, Dino Mišljenić vlasnik i kormilar, treće mjesto OP 973 “Kade si”, vlasnik Gianfranco Sirotnjak sa svojom unukom koja je bila i kormilar.

MarketingVISIT OPATIJA

U kategoriji većih guceva prvo mjesto osvojila je posada CS 1655 “Don Ćićo”, Ivica Grbac kormilar i vlasnik, a drugo “Maretin” OP 3871 s vlasnikom Zoranom Srdićem i kormilarom Željkom Darišićem.

U kategoriji pasara pobjedu je odnijela OP 182 “Franciska” Marija Basana, vlasnika i kormilara, drugo mjesto OP 231 “Pepi”, vlasnik i kormilar Mauro Tessitori, a treće OP 5 Roland Frlan vlasnik i kormilar.

U kategoriji vele barke nastupila je i pobjedu odnijela MD 564 “Sv. Andrija” vlasnika obitelji Barković-Blaženić, s kormilarom Igorom Knapićem.

Zabava na trgu, uz nastup Klape Baladur, potrajala je do kasnih sati.

Izvor: Grad Opatija

55555
Marketing

Zadnje novosti

To Top