MarketingMNK Gorovo
Vijesti

Reagiranje na objavu VMO Ika

Archies pub Ika
Foto: arhiva

Radi zaštite integriteta portala RivijeraNews, poštivanja novinarske etike te interesa stanovnika naselja Ike primorani smo ovim putem reagirati na neistine iznesene od strane predsjednika Vijeća mjesnog odbora Ika koje su objavljene na oglasnoj ploči ispred Konzuma u Iki.

Dana 9. kolovoza 2020. na našem portalu objavljen je članak https://www.rivijeranews.hr/stanovnici-ike-revoltirani-situacijom-u-njihovu-mjestu/ , u kojemu se izvještava o nezadovoljstvu stanovnika Ike i iskazivanju nezadovoljstva postupanjem komunalnog redarstva na društvenim mrežama. U članku su doslovno citirani napisi s društvenih mreža, te izjave dvojice članova Vijeća mjesnog odbora Ika te nisu izrečeni nikakvi osobni stavovi autora. Štoviše, radi poštivanja temeljnih načela novinarstva istog dana na službene adrese elektroničke pošte za komentar članka upitali smo: gradonačelnika Ivu Dujmića, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Filipa Vlaha te predsjednika VMO Ika Igora Sablića.

Drugi dan telefonski nam se javio gradonačelnik Dujmić koji se u tom trenutku nalazio na godišnjem te nam je dao službenu izjavu. „S pojedincima navedenim u Vašem članku osobno sam razgovarao prije nekoliko dana i taj sam problem smatrao riješenim. Ne znam što se dogodilo u međuvremenu. Budući da se nalazim na godišnjem odmoru, pozivam Vas da se obratite mome zamjeniku Priskiću koji me službeno mijenja.“ Nedugo nakon toga, nazvao nas je i zamjenik gradonačelnika Emil Priskić koji je bio upoznat s čitavom situacijom te nam je kronološki prepričao razvoj događaja, ali zbog privatne naravi razgovora i vremenskog odmaka ne možemo iznijeti njegovu izjavu.

Pročelnik Filip Vlah odgovorio je kako se nalazi na godišnjem odmoru te nas je uputio na osobu kojoj se možemo obratiti po predmetnoj stvari. Drugog dana, 10. kolovoza proslijedili smo isti upit navedenoj osobi, no na taj upit nismo dobili odgovor do danas.

Predsjednik VMO Ika ne govori istinu

Isto tako, upit smo poslali na službenu adresu elektroničke pošte člana Gradskog vijeća Grada Opatije predsjednika VMO Ika Igora Sablića objavljenu OVDJE. Odgovor nismo dobili. Radi utvrđivanja istine, objavljujemo printscreen poslane e-pošte.

Mail Igoru Sabliću

Sablić

Nakon objavljenog našeg članka, prema raspoloživim informacijama, održana su dva sastanka VMO Ika na kojemu su od strane pojedinih članova vijeća iznesene uvrede na račun glavnog urednika portala RivijeraNews i autora članka zbog obavljanja posla i izvješćivanja javnosti. Na nivo komunikacije pojedinaca nećemo se osvrtati.

Međutim, nakon sastanka VMO Ika na oglasnoj ploči u centru mjesta osvanula je službena objava VMO Ika s potpisom predsjednika Igora Sablića u kojoj između ostalog stoji:

MarketingMNK Gorovo
  1. „Novinar“ portala do danas 25.08.2020 nije kontaktirao MO Iku!!!

Naglašavamo kako smo službeni upit dana 9. kolovoza 2020. u 20.32 uputili predsjedniku VMO Ika Igoru Sabliću (dokaz: slika gore) koji prema čl. 81 Statuta Grada Opatije predstavlja VMO Ika i odgovoran je istome. Na našim je čitateljima da procijene što je istina.

Navodnici na riječi „novinar“ neskriveni su pokušaj diskreditacije našeg glavnog urednika i autora članka i još jednom svjedoče o načinu komunikacije kojega upražnjava predsjednik VMO Ika pritom koristeći službene akte Grada Opatije. Na to se nećemo obazirati jer vjerujemo da o svakoj osobi koja odgovorno obavlja svoj posao dovoljno govore njegova djela. Baš kao što o političarima govore njihovi rezultati; o gradskim vijećnicima njihovi glasoviti govori u vijeću, pokrenute inicijative, projekti, riješeni problemi građana i dr.

Umjesto isprike tražimo odgovorno postupanje

Isto vrijedi i za najnižu razinu mjesne samouprave i predstavničke demokracije – vijeća mjesnih odbora. Poznavanje nadležnosti mjesnih odbora temelj je za obavljanje časnih dužnosti članova istih. Zadaci VMO (opisani u čl. 83 Statuta Grada Opatije)  su provođenje manjih komunalnih akcija i vođenje brige o poboljšanju zadovoljavanja lokalnih potreba građana u raznim oblastima. VMO nije „vlast“ niti može biti poligon pojedinaca za samovolju i obračune s neistomišljenicima. Poštivanje ustava RH, zakonskih odredbi, statuta i pravilnika Grada Opatije, suradnja sa svim relevantnim faktorima za unapređenje kvalitete života stanovnika Ike obveza je VMO Ika, a minimum odgovornosti i političke pismenosti bilo bi vođenje zapisnika, obavješćivanje javnosti o svom radu putem medija ili barem iznošenje istine svojim građanima. Na žalost, u posljednjoj objavi na oglasnoj ploči to nije bio slučaj. Umjesto isprike, od predsjednika VMO Ika tražimo da odgovorno obnaša dužnost koju je preuzeo i poštuje pozitivnopravne norme.

Kako ipak ne bi ovo reagiranje bilo usmjereno na čitavo VMO Ika, valja napomenuti kako su vijećnici VMO Ika uglavnom časni ljudi koji vole svoje mjesto, rade u interesu mještana i poznaju problematiku koju valja riješiti kako bi poboljšali kvalitetu života u Iki. Kvalitetu njihovog rada birači će zasigurno prepoznati na idućim izborima. U međuvremenu portal RivijeraNews pozorno će pratiti rad VMO Ika te pravodobno i istinito izvještavati o njihovom radu.

U ime uredništva portala RivijeraNews:

Domagoj Tramontana

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top