MarketingMariner keramika
Opatija

Reagiranje na navode Edina Delibegovića o prodaji nekretnina u stečajnom postupku stečajnog dužnika G.H.B. d.o.o. u stečaju

OPATIJA
Foto: Smiljan Prpić

Reagiranje Helena Masarić, pročelnice Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom na navode Edina Delibegovića o prodaji nekretnina u stečajnom postupku stečajnog dužnika G.H.B. d.o.o. u stečaju:

Poštovana javnosti,

na konferenciji za novinare koju je dana 26. svibnja 2021.g. održao g. Edin Delibegović na temu raspolaganja nekretnina i stečajnog postupka koji se vodio u odnosu na stečajnog dužnika G.H.B. d.o.o. u stečaju, iznesene su brojne neistine kojima je očiti cilj da dovedu u zabludu širu javnost i nanesu štetu ugledu gradske uprave Grada Opatije.

U odnosu na maliciozne navode g. Delibegovića o prijenosu prava vlasništva s Grada Opatije na LRH d.d. na nekretninama u površini od „12 000 m2“ očitujemo se kako slijedi:

O ovom prijenosu višekratno je informirana javnost te se još se jednom naglašava kako je izdavanje tabularne isprave bila obveza prema LRH d.d. po Sporazumima iz 2007.g. i 2009.g., a temeljem kojih Sporazuma je Grad Opatija stekao 25%+1 dionicu Liburnia Riviera Hotela d.d. Dakle, kad su se ostvarili uvjeti nakon urisa ulice Ive Kaline, Grad Opatija je 13. svibnja 2020 izdao tabularnu ispravu u odnosu na ukupno 9254 m2 koje su unesene u postupku pretvorbe u temeljni kapital LRH d.d., odnosno:

2

Pri tome se potrebno osvrnuti na činjenicu da je Grad Opatija navedenu tabularnu ispravu mogao izdati samo LRH d.d. jer je tako bilo ugovoreno Sporazumima. Odnosi između LRH d.d. i G.H.B. d.o.o. u stečaju, nastali povodom pravomoćnih presuda Trgovačkog suda, nisu imali nikakvog utjecaja na postupanje Grada Opatije jer Grad nije bio stranka u postupku, niti su ga navedene presude obvezivale na kakvu radnju.

Navodi g. Delibegovića da bi do prijenosa prava vlasništva došlo uslijed kakvog „dogovora“, neistiniti su i zlonamjerni. Ispunjavanje obveza Grada Opatije, neovisno o tome kada su iste nastale, predstavlja redovito poslovanje Grada Opatije, odnosno izvršavanje ugovornih obveza.

Briga o nekretninama Grada Opatije predstavlja jedan od osnovnih zadataka Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom, pa tako, osim što navedeni Upravni odjel sastavlja isprave, isti brine i o njihovom ispunjenju, odnosno provedbi. Kako bi se osigurala pravovremena provedba u zemljišnim knjigama, Grad Opatija sam podnosi prijedloge za upis na način da predlaže da se na nekretnine upiše novi kupac. Opisano postupanje Grada u cijelosti je utemeljeno na odredbama Zakona o zemljišnim knjigama koji propisuje da prijedlog za uknjižbu može podnijeti i ona osoba čije se knjižno pravo gubi. Dakle, prijedlog za upis promjene vlasnika s Grada Opatije na novog vlasnika ne predstavlja izuzetak.

MarketingModerato

Insinuacije g. Delibegovića da bi se prijenosom prava vlasništva na gore navedenim nekretninama pogodovalo LRH d.d., u cijelosti su promašene i netočne. Naime, upravo su te nekretnine bile predmetom prodaje u stečajnom postupku kao imovina G.H.B. d.o.o. u stečaju, a ne kao imovina LRH d.d.

U odnosu na sam stečajni postupak G.H.B. d.o.o., koji je vodio stečajni upravitelj, Grad Opatija je sudjelovao kroz Odbor vjerovnika i Skupštinu vjerovnika, a odluke je, na prijedlog Skupštine vjerovnika donosio Trgovački sud, a ne Grad Opatija. Tijekom stečajnog postupka Grad Opatija je štitio svoja prava i interese kao vjerovnik i zalagao se da se imovina stečajnog dužnika unovči tako da se namire svi vjerovnici. Sama prodaja imovine stečajnog dužnika izvršena je putem javnog natječaja na koji se mogla javiti bilo koja pravna ili fizička osoba.

S poštovanjem,

Helena Masarić, dipl. iur., univ. spec. polit.,

pročelnica Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom

Podršku Heleni Masarić dao je i aktualni gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić:

“Prljava kampanja se nastavlja, dolazi iz iste kuhinje. Našli su još jednoga koji im se pridružio, gosp. Delibegovića. Na njega ne treba trošiti puno riječi, znamo sve što je napravio u ovome gradu i koliko je vjerodostojan. Ali nije im bitna istina nego da oblate mene na razne načine jer me se boje kao kandidata i potpore koju imam među građanima. Tema Hotela Belveder je u ingerenciji stečajnog upravitelja i postupak ne vodi Grad niti Gradonačelnik. Svi znamo istinu, ali važno je sada pred izbore zadnja 2 dana čim više ocrniti rad gradonačelnika, koji uvijek radi samo u interesu Grada i svih građana.”

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top