MarketingMariner keramika
Politika

Reagiranje mladih SDP-a na neizglasavanje Savjeta mladih

Tiskovna 13.02. slika

Rezignirani činjenicom neizbora novog saziva Savjeta mladih na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije, prisiljeni smo reagirati i s punim pravom upitati sebe i građane u kojem smjeru ide naš grad

Naime, Savjet mladih je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća, koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj razini. S obzirom na to da uz udruge koje se bave mladima i za mlade, učenička vijeća, studentske zborove i podmladci političkih stranka uz neformalne skupine mladih imaju pravo predlaganja kandidata, te je šestero kandidata na Javnom pozivu legitimno kandidirano za članove novog 6. saziva savjeta mladih.

Predlagatelj naših šest kandidatura, odnosno Gradska organizacija SDP-a Opatija je jedina politička stranka u Opatiji koja je iskoristila priliku i na javnom pozivu istaknula kandidature za ovo tijelo koje smatramo važnim za uključivanje mladih u javni život grada. Svakako moramo naglasiti i dugotrajne pripreme (pronalaženje osoba, pripremanje dokumentacije – udovoljavanje svim uvjetima natječaja), jer znamo da u našem Gradu nema puno mladih osoba, a kamo li tek mladih osoba koje su voljne svoje slobodno vrijeme, trud i želju, bez ikakve naknade uložiti u korist svojih sugrađana i na boljitak vremena koji dolaze.

Taj trud uložili smo upravo zato što vjerujemo u važnost Savjeta mladih i angažmana naših mladih sugrađana. Poznavajući situaciju iz ranijih godina, nismo željeli da se dogodi upravo ono što se i dogodilo na prošloj sjednici Vijeća: neizglasavanje novog saziva Savjeta mladih. Prije je to bio problem zbog nedovoljnog broja kandidatura mladih osoba. Ovog puta, isključivo zbog političkog kaprica pojedinih vijećnika.

Najlakše je imati puna usta mladih, hvaliti se mladima u svojoj stranci, a onda na Javni poziv za isticanje kandidatura za Savjet mladih ne poslati niti jednu kandidaturu. Štoviše, umjesto da pohvali trud onih koji su pripremili kandidature i interes mladih ljudi za javnim angažmanom, pojedini vijećnici poput g. Marka Ćorića licemjerno su javno rekli da će glasati protiv prijedloga, iako nisu imali neke primjedbe na same kandidate. Predstavnik NL Ive Dujmića, g. Brnečić, također je na sjednici Gradskog vijeća izmišljao i tražio razloge zašto da ne potvrdi šestero kandidata, mladih osoba predloženih od strane SDP-a. Na koncu su se njihove najave i obistinile, a Opatija nije dobila novi saziv Savjeta mladih.

MarketingMariner keramika

Ovakva odluka gradskih vijećnika, može imati dalekosežne posljedice, s obzirom da je trenutno u procesu prijava i odabir kandidata za certifikat „Grad za mlade“ koji dodjeljuje Udruga gradova, a jedan od natječajnih uvjeta i konstituiran Savjet mladih ili drugi institucionalni oblik zastupanja/predstavljanja mladih u procese donošenja odluka. Grad Opatija nema Savjet mladih, a niti je u procesu izbora savjeta mladih, s obzirom da se odbilo legitimno proveden Javni poziv i točan broj kandidata za broj članova savjeta mladih.

Savjet mladih je na svim razinama možda biran od strane politike, no u istom nema politikanstva, te nam nije jasno zašto su gradski vijećnici, uz dužno poštovanje onima koji su glasali za ovakav prijedlog, izjasnili protiv mladih, mladosti i institucionaliziranog oblika reprezentacije mladih u Gradu Opatiji. Stalno slušamo gradonačelnikova predizborna obećanja koja se ne ostvaruju, čujemo da su mladi budućnost, no ne oni su sadašnjost i mora im se omogućiti pristup lokalnoj politici, mogućnost realnih promjena i nuđenja rješenja. Ovakvim načinom i postupanjem, od Opatije će ostati samo simbol – Djevojka s Galebom, grad bez mladih – grad slučaj.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top