MarketingMariner keramika
Vijesti

Radionica „Autohtone vinske sorte Kvarnera“ privukla veliki interes

IMG_0231

U sklopu održavanja 55. Ribarskog tjedna, na crikveničkom glavnom Trgu Stjepana Radića održao se „Festival kvarnerskih vina Vino s okusom soli 2021.“ u organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines u sklopu kojega je održana vinska radionica „Autohtone vinske sorte Kvarnera“.

Radionicu su moderirali predsjednik i tajnik Udruženja Kvarner Wines Ivica Dobrinčić i Žarko Stilin. Ivica Dobrinčić, kojega su eno novinari prozvali hrvatskim vinskim Indiana Jonesom, govorio je o autohtonim vinskim sortama žlahtini, belici, jarboli, trojišćini, sansigotu i gegiću s vinogradarsko, vinarsko rasadničarskog aspekta, dok je Žarko Stilin predstavio marketinško – prodajne mogućnosti i prednosti autohtonih sorti.

0b934353-2b7e-474b-bf02-ef46898f87b6

Sudionici radionice su imali mogućnost kušati pjenušac Plovanić iz Kastva proizveden od autohtone vinogradarske kupaže kastavštine belice kojega proizvodi OPG Plovanić vina. Nakon pjenušca na red je došla najrasprostranjenija sorta Kvarnera žlahtina. Sudionici su kušali onu Estate Winery Katunar s Vrbnika te im je predstavljeno bogatstvo koje ova sorta pruža – od proizvodnje fantastičnih vrhunskih pjenušaca, do mirnih vina ali i onih ozbiljnijih maceriranih i iz amfore, ali i razlika u vinogradarskim položajima od Vrbničkog polja, do Bašćanskog polja odnosno Svete Lucije, Selca i Vinodolske doline.

IMG_0218

Poseban interes pobudila su dva ružičasta vina od autohtonih sorti. Prvo su sudionici kušali ružičasto vino proizvedeno od sorte Trojišćina Vinarije Šipun, a zatim ružičasto vino od sorte sansigot Grand Village Estate Winery iz Selca što je bio sjajan uvod u crno vino sansigot. Danas ovu sortu, sansigot, uzgajaju u četiri vinarije, a na radionici je predstavljen iz OPG Kuća vina Ivan Katunar. Za kraj radionice pripremljeno je poluslatko vino misno vino Vinarije Gospoja koje je proizvedeno prosušivanjem bobica žlahtine.

MarketingJadran

IMG_0218

Sudionici su nakon jednosatne radionice otišli puni dojmova i novih znanja o autohtonim sortama ali i o načinima uzgoja, proizvodnje i kušanja vina te je jednoglasno zaključeno kako su upravo ovakve radionice sjajna promocija i edukacija o bogatstvu autohtonih sorti Kvarnera.

Pokrovitelji ovog promotivnog specijaliziranog festivala su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko – goranska županija, Grad Crikvenica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Crikvenice, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, HGK komora Rijeka, HOK PGŽ, Jamnica, Eko murvica, Curo distribucija i Tunar beach&bar&bistro.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top