Opatija

Proračun za 2022. iznosit će 188 milijuna kuna

gradsko vijeće opatija sjednica

S osam glasova za, jednim protiv i 5 suzdržanih usvojen je Proračun Grada Opatije za 2022. godinu u iznosu od 188 milijuna i 426 tisuća kuna. Prijedlog je Proračuna vijećnicima predstavio gradonačelnik Fernando Kirigin naglasivši kako je usmjeren na zadržavanje dostignutog standarda i kvalitete života u Gradu Opatiji, zadržavanje postignute razine komunalnog standarda kao i na poticanje razvojne strategije Grada. Glavne odrednice Proračuna očituju se u daljnjem zadržavanju financiranja svih dosadašnjih oblika pomoći i potpora stanovništvu i poduzetništvu.

– Proračunom su planirana veća izdvajanja za opatijske umirovljenike. Novom Odlukom o socijalnoj skrbi podigli smo cenzus mirovine za pomoć umirovljenicima s 3.000 na 4.000 kuna. Smještaj djece u opatijski Dječji vrtić za roditelje ostaje besplatan za drugo i svako iduće dijete u obitelji za što će Grad iz Proračuna izdvojiti 1 milijun i 200 tisuća kuna. Proračunom za 2022. osigurali smo potpore i pomoći poduzetnicima u iznosu od 3 milijuna, od čega 2 milijuna i 450 tisuća kuna za mjere poticanja poduzetništva te pravno savjetovanje našim poduzetnicima kao jedna od novina koju uvodimo. Ukupna kapitalna ulaganja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2022.g. planiraju se u iznosu od 42 milijuna. Kao značajnije investicije izdvojili bismo modernizaciju javne rasvjete, izgradnju nerazvrstanih cesta, kao i sufinanciranje izgradnje zgrade Doma zdravlja. U planu je izgradnja SRC Poljane i Vatrogasnog doma, za koje se većim dijelom planira financiranje iz bespovratnih sredstava EU fondova. Svakako bih najavio i brojne strateške projekte za koje je planirana izrada projektne dokumentacije u 2022.g., a sama realizacija uslijedit će u narednim godinama. Ovdje bih izdvojio projekt izgradnje bazena, rekonstrukciju nogometnog igrališta i izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta, dogradnju zgrade osnovne škole, izgradnju garaže Volosko, Trga Slatina, stanogradnju za mlade te projekt uređenja centra Veprinca i Poljana, naglasci su gradonačelnikova izlaganja.

Nezavisni nisu htjeli podržati kreditno zaduživanje i rasprodaju imovine

Oporba nije dijelila gradonačelnikov optimizam. Već je ranije bilo istaknuto kako on „nije razvojan“ i da služi samo „održavanju hladnog pogona. Iako na javnoj raspravi nije pristigao niti jedan prijedlog Opatijaca, nezavisni su odlučili podnijeti tri amandmana: nabavku električnih pastira, vodu za OPG-ove te sufinanciranje 50. godišnjicu teniskog turnira „Istarska rivijera“. Iako ih gradonačelnik nije eksplicitno prihvatio, obećao je kako će želje nezavisnih uvažiti kroz druge stavke te su amandmani povučeni. Ipak, nezavisni vijećnici nisu podržali proračun.

„Nismo mogli podržati proračun jer se prihodovna strana temelji na dodatnom zaduživanju i rasprodaji imovine čemu su se današnji vladajući oštro protivili protekle četiri godine. Ne razumijem kako tako lako mijenjaju mišljenje. Ne želimo biti suodgovorni za nove dugove grada“, pojasnila je Zorica Sergo.

55555

Zadnje novosti

To Top