Vijesti

Prof. dr. Iva Lukežić dobitnica nagrada za životno djelo

PGZnagrade1

Održan prijem dobitnika Županijskih nagrada

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka dobitnike županijskih nagrada primili su župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić i predsjednik Županijske skupštine u prošlom mandatu Erik Fabijanić.

Prof. dr. Iva Lukežić dobitnica je nagrade za životno djelo za izuzetna postignuća na zaštiti i očuvanju posebnosti hrvatskog jezika.

Godišnjom nagradom za 2020. nagrađeno je Glazbeno društvo „Spinčići“ iz Kastva povodom obilježavanja stote godišnjice neprekidnog djelovanja.

Društvo crvenog križa PGŽ dobilo je nagradu za izniman doprinos u vidu pomoći potrebitim građanima za vrijeme pandemije COVID-19.

Važno je reći da smo svo ovo vrijeme prisutni u našim glavnim djelatnostima, zdravstvu i školstvu, što oslikava i veliki trud Županije da pomaže razne udruge civilnog društva. Prije svega u kulturi, sportu, tehničkoj kulturi i dr., a o čemu svjedoče i današnji dobitnici nagrada. Priča je o jeziku, glazbi, ali i onome što živimo posljednje dvije godine, a to je pandemija u kojoj je Crveni križ uvelike pomogao građanima“, rekao je župan Komadina prilikom čestitke dobitnicima.

PGZnagrade2

Prof. dr. Iva Lukežić nagradu Županije za životno djelo smatra krunom svoga rada. Iako je dobitnica mnogobrojnih priznanja, profesorica je naglasila kako upravo ova predstavlja vrhunac njezinog djelovanja u području školstva, znanosti i kulture.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić naglasio je da su nagrađene upravo one osobe i društva koja su kroz cijeli svoj radni vijek gajili vrijednosti permanentne edukacije, prenašanja znanja, činjenja društva boljim, pomicanje granica, ali isto tako altruizma i zajedništva. Erik Fabijanić prisjetio se susreta s dobitnicima kao predsjednik Županijske skupštine u prošlom mandatu te im čestitao na zasluženim nagradama.

Podsjetimo, nagrada PGŽ za životno djelo dodjeljuje se istaknutim fizičkim osobama koje su svojim dugogodišnjim radom, djelovanjem ili postignućem dali izuzetan doprinos u području znanosti, kulture i tehničke kulture, sporta, odgoja i obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, gospodarstva, humanitarnog rada, promicanja mira i tolerancije, zaštite okoliša te drugim oblicima društvenog rada. Godišnja se pak nagrada dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama za izuzetno postignuće u navedenim područjima ostvarenih tijekom prethodne godine.

Županijske nagrade se tradicionalno dodjeljuju u travnju, na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije, koja je i ove godine izostala radi pandemije koronavirusa.PGZnagrade1

55555

Zadnje novosti

To Top