Marketing
Vremeplov

Prije točno 75 godina oslobođen je zapadni dio Rivijere

Partizani

Tog 26. travnja sada već daleke 1945. godine jedinice 2. dalmatinske proleterske brigade potpomognute nekolicinom domaćih boraca oslobodile su Mošćeničku Dragu, Lovran i Iku. To je značio kraj čak 26 godišnje okupacije našeg kraja. Jedinice Jugoslavenske armije iskrcale su se dan ranije u Brseču, a u zoru 26. travnja nakon kraće borbe oslobodile su Mošćeničku Dragu.

Nešto žešći otpor neprijatelj je pružio u Medveji i pred Lovranom, ali partizanski su borci Lovran oslobodili oko 13 sati na radost domaćeg stanovništva. Zanimljivo, tijekom čitavog rata u Iki nije “ispaljen metak” ali je prilikom povlačenja jedan top ispalio protestni hitac i uništio obiteljsku kuću u današnjoj ulici Put javorike. Srećom nije bilo žrtava.

Tog su dana osloboditelji zaustavljeni pred Ičićima gdje ih je dočekao snažan otpor neprijatelja pa je oslobođenje zaustavljeno na nekoliko dana.

MarketingMNK Gorovo

Osloboditelji su u trenutku iskrcavanja i zatim napredovanja prema uvali Preluk brojali oko 2000 prekaljenih boraca s teškim naoružanjem.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top