MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Opatija

Prezentacija “Geneza Auschwitza”

20190906_120926-(800×600)
Foto: opatija.hr

Primanje za Ryszarda Domasika i Olega Mandića

Gradonačelnik Ivo Dujmić primio je kustosa Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau Ryszarda Domasika i opatijskog antifašističkog aktivista, posljednjeg zatočenika zloglasnog nacističkog logora Olega Mandića sa suprugama te predsjednika opatijskog UABA Brunu Starčića. Povod je primanju prezentacija “Geneza Auschwitza” što je jučer održana u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a večeras će, s početkom u 18,00 sati biti održana u opatijskoj Vili Antonio.

U sklopu prezentacije bit će održan i virtualni posjet Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau koji je bio jedan od najzloglasnijih logora nacističke Njemačke u Drugome svjetskom ratu.

U današnje se vrijeme, nažalost, ponovno aktualiziraju razne situacije netrpeljivosti i ksenofobije diljem Europe te je stoga uvijek vrijedno prisjetiti se tog mračnog povijesnog trenutka tijekom Drugoga svjetskog rata u kojem su mnogi nedužni ljudi stradali zbog nacionalističke ideologije, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić, dodavši kako je posebno važno da povijesne činjenice budu prezentirane mladim generacijama.

Kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau Ryszard Domasik naglasio je da je u koncentracijskim logorima čovjek upotrijebio sve znanje, tehniku i tehnologiju da na industrijski način ubije što veći broj ljudi. U Auschwitzu je u pet godina smrtno stradalo milijun i 300 tisuća ljudi. Nacistička ideologija zagovarala je istrebljenje cijelih nacija, ponajprije Židova i Roma.

Da je važno neprestano upozoravati na ovo zlo koje se pred samo sedamdesetak godina dogodilo u srcu Europe govori nam i to što se unatoč modernim tehnologijama nije promijenio najvažniji faktor: čovjek koji je neprestano na udaru raznih otrovnih ideologija i različitih fanatizama, poručio je Domasik.

MarketingMNK Gorovo

Memorijalni muzej Auschwitz- Birkenau godišnje posjeti i do 2 i pol milijuna posjetitelja. Od ove godine njima je ondje dostupan i hrvatski prijevod knjige “Oleg Mandić – Posljednji dječak iz Auschwitza”. Knjigu je po Mandićevu kazivanju napisao novinar tršćanskog dnevnika “Il Piccolo” Roberto Covaz. Ryszard Domasik je naglasio kako se priprema i engleski prijevod ovog vrijednog povijesnog svjedočanstva.

Grad Opatija već godinama i financijski podržava projekt „Vlak sjećanja“ kojim svake godine srednjoškolci odlaze u posjet Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau te je pokrovitelj Dana antifašizma koji su ove godine doživjeli svoje 10. jubilarno izdanje.20190906_132937

izvor; Grad Opatija

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top