MarketingKarneval Opatija
Matulji

Predstavljen projekt “Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji”

Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji

U sklopu projekta, za koji je izdvojeno gotovo milijun kuna bespovratnih sredstava, organiziraju se aktivnosti pružanja psihosocijalne podrške, podizanja javne svijesti o bolestima demencije i aktivnosti prevencije demencije.

U Matuljima je danas održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti u sklopu projekta “Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji”. Osim načelnika Općine Matulji Vedrana Kinkele, na konferenciji su sudjelovali Teodor Babarović kao voditelj projekta i psihologinja Maja Zubac kao stručna suradnica na projektu.

Projekt sufinanciran bespovratnim sredstvima

Općinski načelnik Vedran Kinkela na početku konferencije upoznao je sve nazočne s projektima koje Općina Matulji provodi s ciljem unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika. Spomenuti projekt, naglasio je Babarović na samom početku konferencije, provodi se u suradnji s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda te manjim dijelom i sredstvima Republike Hrvatske. Za projekt je izdvojeno više od 945 tisuća kuna.

“Nažalost, te bolesti su sve češće u našem društvu i uzrokuju društvene te obiteljske probleme. Cilj je da se tim ljudima osigura lakši i kvalitetniji život”, istaknuo je Babarović.

Projektne aktivnosti podijeljene su u tri kategorije: pružanje psihosocijalne pomoći, podizanje javne svijesti o bolestima demencije i provođenje aktivnosti prevencije ove bolesti, koja je sve raširenija diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Demencija – pošast suvremenog društva

Projektom će se natojati podići razine javne svijesti o bolesti demencije s naglaskom na Alzheimerovu bolest. Demecija je jedna od pošasti suvremenog društva, istaknula je psihologinja Maja Zubac, koja na projektu radi od samog početka te obilazi oboljele i njihove obitelji na tjednoj bazi.

Ona je na konferenciji predstavila i službenu brošuru projekta “Alzheimerova demencija – epidemija suvremenog društva”, istaknuvši kako je raširenost ove bolesti, ali i drugih oblika demencije, sve veća zbog uzlaznog trenda starenja stanovništva te produljenja životnog vijeka ljudi.

U projekt je trenutno uključeno 25 starijih osoba i njihovih obitelji, koje Zubac redovito obilazi i pruža im pomoć na terenu. Zasad sve radi sama, no na konferenciji je istaknula kako se svi zainteresirani za pomoć starijima i bolesnima mogu javiti u Općinu Matulji te će biti uključeni u aktivnosti projekta.

Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji | Foto: Jelena Ratko

Maja Zubac i Teodor Babarović | Foto: Jelena Ratko

MarketingVISIT OPATIJA

“Kada vidimo stariju osobu kako mokri na ulici, nerijetko je osuđujemo ili izrugujemo, dok se zapravo možda radi o osobi koja nije svjesna svojih postupaka jer boluje od težeg oblika demencije”, istaknula je Zubac te dodala kako je ključno podići svijest o spomenutim oboljenjima među pripadnicima lokalne zajednice. Upravo iz tog razloga, u Matuljima i okolnim općinama te gradovima u sklopu projekta bit će organizirani stručni skupovi i predavanja s ciljem edukacije ljudi o prevenciji, liječenju i prepoznavanju uzroka bolesti ovoga tipa.

Predavanja i stručni skupovi

Osim Zubac, na predavanjima i stručnim skupovima sudjelovat će brojni gostujući predavači – stručnjaci na ovom području rada. Osim predavanja za sve zainteresirane, za umirovljenike će biti organizirane jezične, plesne i informatičke radionice koje služe za razvoj pojedinih vještina, ali i druženje te povećanje socijalne uključenosti ove dobne skupine, koja je nažalost nerijetko zanemarena u svim domenama društvenog djelovanja.

Na današnjoj konferenciji najavljeno je i održavanje stručnog skupa pod nazivom “Multidisciplinaran pristup u dijagnostici i liječenju Alzheimerove i ostalih vrsta demencija”. Skup će se održati u Društvenom domu Hangar u Matuljima 29. ožujka s početkom u 18 sati.

U sklopu predavanja, Maja Zubac i psihijatrica Vjera Matković Ferreri kroz svoja predavanja naglasit će važnost raznih struka iz područja medicine prilikom postavljanja dijagnoze kao i obrade od strane psihologa te prezentirati farmakološke i nefarmakološke metode u liječenju demencija.

Posjetitelji će se upoznati s različitim vrstama demencija s obzirom na uzrok, nadalje sa simptomima i rizičnim čimbenicima koji pogoduju nastanku demencije, zatim kako razlikovati demenciju od drugih poremećaja kod kojih se kao dio kliničke slike može javiti manjak pamćenja kao i sa promjenama u kognitivnim funkcijama shodno normalnom fiziološkom starenju.

Pogledajte video s današnje konferencije:

55555
MarketingRCK

Zadnje novosti

To Top