MarketingMNK Gorovo
Kultura

Predavanje o slučajnim otkrićima u kemiji

Predavanje Moho

U subotu 7. ožujka 2020. u prostorijama MOHO centra u Voloskom od 18:00 – 20:00 održat će se veoma zanimljivo predavanje na temu slučajnih otkrića u kemiji. Nakon sjajnog prvog predavanja u Moho centru s temom – “Kemijski izvori svjetla”, dr. sc. Tomislav Portada ponovno gostuje s novim zanimljivim izlaganjem. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Mnoga su se velika i važna otkrića u znanosti, pa tako i u kemiji, dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača. Slučajno su otkrivena gotovo sva danas poznata umjetna sladila, ali i tvari koje su nekim ljudima gorke, a drugima bez okusa. Koja je veza između vulkanizacije gume i liječenja alkoholizma? U kakvoj su vezi otkrića pojedinih lijekova i pojedinih psihoaktivnih tvari, koju je ulogu u svemu tome imala slučajnost, i što kao društvo možemo učiniti da slučajnih otkrića bude što je moguće više, neke su od tema o kojima će biti riječi u ovome predavanju.

Tomislav Portada je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta “Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja”.

Marketing

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top