MarketingMariner keramika
događanja

Predavanje o radu covid laboratorija, bit će dostupan i streaming

tina jenuš

Nakon uspješnih i izrazito posjećenih aktivnosti u sklopu Kulturnog foruma, projekt popularizacije znanosti Opatija Coffeehouse Debates nastavlja sa aktivnostima u sklopu predavanja mladih znanstvenika. Uzevši u obzir sve aktualniju raspravu oko testova kojima se utvrđuje postojanje virusa COVID-19, sljedeće predavanje će održati opatijska doktorandica koja radi u jednom od laboratorija za dijagnosticiranje ovog virusa. Predavanje će se održati u utorak, 3. studenog s početkom u 19 sati u prostorima Udruge “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija).

Tina Ružić mlada je opatijska znanstvenica, asistentica u Centru za proteomiku na Medicinskom fakultetu u Rijeci. S obzirom da je suradnica na projektu “Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva” aktivno sudjeluje u istraživanjima biologije i patogeneze virusa. Iako je u fokusu njenog doktorata istraživanje nepoznatih gena citomegalovirusa, u jeku pandemije priključila se i istraživanjima virusa SARS-COV2. Povrh toga, upravo je u Centru za proteomiku službeni dijagnostički centar za testiranje na COVID-19 za pacijente i djelatnike KBC-a Rijeka u kojem Tina aktivno sudjeluje od travnja, i to ne samo kao dio dijagnostičkog tima već i u uhodavanju i validaciji cijelog postupka.

Ovom prilikom Tina će sugrađanima opisati kako izgleda dinamičan rad u virološkom laboratoriju u vrijeme pandemije. Posebno će biti zanimljivo čuti kako se riječki znanstveno-istraživački laboratorij transformirao u dijagnostički centar da bi znanstvenici svojom ekspertizom pridonijeli suzbijanju pandemije na našem području. Imat ćemo priliku iz prve ruke saznati kako se provode dijagnostička testiranja i što je zapravo PCR test o kojem svakodnevno slušamo.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” pozivaju sve zainteresirane da se jave na e-mail [email protected] rezerviraju svoje mjesto budući da će broj posjetitelja, zbog sve gore situacije s panedemijom, morati biti značajno reduciran. Međutim, organizatori će organizirati live streaming za sve koje zanimaju ove teme, ali nisu u mogućnosti fizički biti prisutni na predavanju i diskusiji.

55555
MarketingNovax"

Zadnje novosti

To Top