MarketingMariner keramika
Kultura

Predavanje o grafenu, kemijskom elementu otkrivenom prije 15 godina

70604407_130606951693301_8414554073528795136_n

Upoznajte grafen, novi materijal koji nije trebao postojati

Elementarni ugljik je fascinantan kemijski element. Koristan je u grafitnim olovkama kojima se služe pisci i inženjeri a strašan je davež kad čistimo čađu iz dimnjaka. Ukoliko ga muškarac pokloni izabranici njegovog srca kao brušeni dragi kamen na zaručničkom prstenu velika je vjerojatnost da će je i osvojiti. Ono što se okom vidi lako je razumljivo. U svijetu nanočestica i atoma stvari ipak postaju komplicirane i intuitivni zaključci često nas navode na krivi put.

Grafen je otkriven prije 15 godina i od tada toliko intenzivno žari i pali da su Geim i Novoselov, znanstvenici koji su najzaslužniji za njegovo otkriće, dobili Nobelovu nagradu samo 6 godina nakon njihovog otkrića što potvrđuje važnost ovog novootkrivenog materijala. No što je to grafen? Najjednostavnije rečeno, to je dvodimenzionalna makromolekula načinjena isključivo od atoma ugljika. Debljine je jednog atoma a površina joj može biti proizvoljno velika, npr. kvadratni metar!

Najneobičnije je što molekula grafena ne oksidira u zraku i stabilna je do visokih temperatura. Upravo do njegovog otkrića smatralo se kako je ovakav materijal nemoguće napraviti. Različiti stručnjaci ga subjektivno doživljavaju. Netko ga vidi kao savršenu membranu, drugi kao odličan poluvodički materijal za nove mikroprocesore a treći kao idealan materijal za nove vrste baterija. Jedno je sigurno – u bliskoj budućnosti ćete sve češće susretati ovu riječ.

O svemu tomo pričat će predavač Zoran Ereš, fizičar sa Institiuta Ruđer Bošković iz Zagreba u Centru MOHO u Voloskom 29. 11. 2019. u 18:00 sati.

MarketingMariner keramika

O predavaču:
dr. sc. Zoran Ereš rođen je u Zagrebu gdje će najvjerojatnije i umrijeti. Radi na Institutu Ruđer Bošković kao stručni savjetnik. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva s temom karakterizacije i primjene grafena u visokofrekventnim elektroničkim uređajima. Na balkonu vlastitog doma napravio je uređaj za proizvodnju grafena visoke kvalitete a s tim materijalom proizvodi i jednostavne elektroničke uređaje koje izlaže na sajmovima inovacija. U bliskoj budućnosti planira proširiti opus na druge materijale od koji su mu trenutno najzanimljiviji galij-nitrid i ugljične nano-cijevi.

Evo što kaže Zoran Ereš o predavanju: “U ovom predavanju ispričat ću kako je otkriven grafen (i zarađena Nobelova nagrada) te kako ga sami možete proizvesti. Upoznat ću vas s njegovim osnovnim svojstvima te ću obrazložiti zašto je njegova proizvodnja komercijalna zanimljiva u Hrvatskoj. Predavanje ću završiti s prikazom elektroničkih i medicinskih uređaja s grafenom kakve možemo očekivati u bliskoj budućnosti. Tko izdrži do kraja predavanja za nagradu će moći pogledati uzorke ovog materijala i uvjeriti se kako je moguće okom bez pomagala (naočale dozvoljene) vidjeti materijal debljine jednog jedinog atoma ugljika. Radujem se zajedničkom druženju.”

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top