MarketingMariner keramika
Vijesti

Pred nama su ciklone, moguć snijeg na nižim predjelima

iz Arhiva TZ grada Opatija

Vrijeme nam je protekla tri dana „podarilo” kišu i južinu, lokalno se u dubokom zaleđu i Gorskome kotaru izlila vrlo obilna količina kiše, ukupno i preko 100 mm što inače više priliči jeseni. Bilo je i grmljavine na Kvarneru, ali i sitne tuče koja je padala uz Učku u subotu. Naredna dva dana donose nam dosta akcije nad našim područjem, pa bi osim kiše i nižih temperatura vjerojatno ugledali i snijeg lokalno dosta nisko.

Na vrijeme u Europi i dalje utječe „glavna” ciklona smještena između Norveške i Islanda koja uz Anticiklonu kod Grenlanda povlači hladan zrak sa Sjevernog pola preko Atlantika do Europe. Hladna fronta je na svome putu do središnje Europe početkom vikenda već potencirala nekoliko sekundarnih sustava o kojima smo pisali u prethodnoj objavi, a koji su nam uzrokovali jesensko vrijeme nad našim područjem.

Jedan od sekundarnih sustava je početkom vikenda došao do obronka Alpa i tamo se produbio (ojačao), no osim kiše i juga, taj sustav nije uspio povući dovoljnu količinu hladnoga zraka koji je „zapeo” na sjevernoj strani Alpa, jer se centar te ciklone premještao od Genove preko sjevernog Jadrana dalje na sjeveroistok pa je naše područje ostalo u toplom sektoru te ciklone.

Novi sekundarni centar u ovim trenucima ulazi nad područje Njemačke, a svoju je frontu dodatno pogurao prema zapadnim obroncima Alpa koje su reagirale i u narednim satima stvaraju novi sekundarni centar kod Genove.

Po prijašnjem tekstu to je druga ciklona koja će djelovati nad našim područjem. Ta ciklona u svom „rangu” dohvaća i hladan zrak sjevernije od nas koji nije uspio stići s prijašnjom (prvom) ciklonom pa će to ova ciklona uspješno odraditi. Njezina putanja bi se trebala kretati nešto južnije od prve, odnosno od Genove prema srednjem i južnom Jadranu pa će do našeg područja stići tek malo oborina koje bi nas trebale uglavnom rubno zahvatiti, piše RiMeteo.

S ovom ciklonom više će biti izražena fronta koja će stići sa sjeveroistoka, kako ciklona bude odlazila sve južnije od našeg područja prema Hercegovini, pa bi na našem području već krajem nedjelje zavladala bura koja bi odlično odradila posao isušivanja oborina odnosno zraka u kojem se nalaze. Dodatno će zahladnjeti što će osigurati dovoljnu količinu hladnog zraka po visini kojeg nova ciklona ne bi otpuhala.

Nova ciklona koja nam stiže u ponedjeljak bit će također potaknuta sekundarnim sustavom koji će s Atlantika preko Engleske putovati prema Njemačkoj gdje će se i raspasti. Taj će sustav do Alpa dogurati još malo hladniji zrak, a kako na Mediteranu i dalje ima toploga zraka, ubrzo će nastati nova ciklona kod Genove.

I ona će kao i prethodna brzo proći preko nas, no putanja te ciklone bi trebala biti baš negdje između putanje prve (presjeverno) i druge (prejužno) od nas pa bi ova išla iz Genove direktno na Istru i zatim preko Kvarnera dalje prema BiH. Takva putanja ciklone omogućila bi zadržavanje hladnog zraka koji je pristigao s prethodnom, a oborine koje bi povukla s juga ulazile bi duboko u Kvarner noseći oborine uglavnom u obliku snijega u ponedjeljak.

MarketingMariner keramika

Već krajem dana ciklona bi odmaknula od našeg područja, a sa zapada bi naišao greben anticiklone kod Azora koji bi nam osigurao da hladan zrak sa sjevera Europe ostane koji dan nad nama, uz naravno stabilizaciju vremena.

Nažalost već sredinom tjedna izgledan je novi nailazak toplog zraka uz nove nestabilnosti tako da dugoročne stabilizacije nema na vidiku, no o tome ćemo još detaljno pisati.

Prognoza vremena

Ponedjeljak bi se već pred zoru ponovno navukla naoblaka sa zapada, a oborine su izgledne već prije podne na čitavom području. Snježna granica bi se na Kvarneru spustila do 300 metara, uslijed jačih oborina nakratko i do 250 metara, a do kraja dana bi se skupilo do 5 cm. U Gorskom kotaru bi sve oborine trebale biti u obliku snijega, a do kraja dana bi se mjerilo novih 10 – 20 cm snijega. Najviše oborina u obliku kiše past će na južnom Kvarneru, 15 – 30 mm, navečer slijedi ponovno razvedravanje sa zapada. Vjetar će već od jutra puhati južnih i jugozapadnih smjerova slabom do umjerenom jačinom, a u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak. Sredinom dana smirivanje i okretanje na slab zapadnjak i sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru od 0 – 5°C, na jugu do 7°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C.

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme, u Gorskom kotaru povremeno uz umjerenu naoblaku. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura koja će popodne biti u slabljenju, u Gorskom kotaru slab sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, na jugu do 5°C, a u Gorskom kotaru od -9 do -4°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. U srijedu slično kao u utorak dok će vjetra biti nešto manje.

Prenosi Fiuman.hr.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top