MarketingMNK Gorovo
Vremeplov

Povijesni zapisi: Fašistički logor u Lovranu

Logor

Naš kraj bio je svjedok brojnim događajima koji su obilježili povijest, od pradavnih do današnjih dana. Drugi svjetski rat neiscrpan je izvor povijesnih zanimljivosti. Danuncijadom i Mussolinijevim maršem na Rim, počela je u povijesti čovječanstva era fašizma koja je dovela do pojave nacizma.

Talijanski duce uz blagoslov Hitlera i Pavelića te svesrdnu pomoć popa Momčila Đujića, sprovodio je talijanizaciju prostora koji su bili etnički naseljeni hrvatskim narodom. Neka od njih su pripadala Kraljevini Italiji prije, a neka poslije potpisivanja Rimskih ugovora 18.05.1941.g. U svrhu obuzdavanja nepoćudnih fašističkome režimu, formirana su četiri fašistička logora na području sjevernog Jadrana Lovran, Kraljevica, Bakar i Kampor

Logor u Lovranu, osnovan je 27.11.1941.g. za članove obitelji pripadnika NOB-a, koji su pobjegli u šumu da bi pružili otpor Mussoliniju. Bio je to sabirni logor smješten u hotelu Park u Lovranu, a funkcionirao je kao polazna stanica za transport zarobljenika u talijanske logore. U njega su internirani ljudi s područja: Kastva, Lovrana, Matulja, Pašca i Podhuma. Počeo je s radom 05.12.1941.g. Na čelu logora bio je kraljevski komesar za javnu sigurnost iz Opatije, dr. Orlando Cellurale.Poznato je da su fašistički logori bili ponešto blaži od onih u nacističkoj Njemačkoj pa su tako i zarobljenici u Lovranu imali liječničku skrb. Vrlo brzo je logor postao prekapacitiran, jer su u njega dovodili ljude i iz ostalih dijelova riječkog prstena. Nakon akcija Risnjak i Vela Kapela, 1942.g., situacija se drastično pogoršala. Nakon otvaranja logora u Bakru, Kraljevici i Kamporu broj logoraša se smanjuje, a isti je ukinut 01.03.1943.g. Iz dostupnih izvora doznajemo da je u lovranskom logoru boravilo 3000 logoraša.

Iako se radilo o sabirnom logoru, tzv. pettenovskoga tipa, te nije bio monstruozan za razliku logora u Bakru ili Kraljevici koji su imali odjele za djecu. Lovranski je logor bio mnogima prva stanica za monstruozne fašističke logore poput Padove i početna stanica za, kasnije će se doznati, užasnu smrt.

Marketing

Autor teksta: Jadranko Paškvan Stjepanović

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top