MarketingMNK Gorovo
Politika

Potrebe mladih i demografska obnova u fokusu djelovanja Pokreta za mlade

image3

Predstavnici Nezavisne liste mladih i Akcije mladih danas su u Hrvatskom saboru održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili sporazum kojim su definirana programska načela dugoročne suradnje – Pokret za mlade. Demografska obnova Republike Hrvatske istaknuta je kao ključni cilj novoosnovanog političkog pokreta.
Danas smo ovdje zajedno kako bi mladima pružili nadu za bolju budućnost. Pokret za mlade zajednički je partnerski iskorak u transformaciji hrvatskog društva s naglaskom na bolji položaj mladih u Republici Hrvatskoj.“ – istaknuo je Marin Škibola, predsjednik Kluba zastupnika Nezavisne liste mladih i najmlađi zastupnik u Hrvatskom saboru.

Škibola je istaknuo ključne programske prioriteti koje će Pokret za mlade staviti u fokus svog političkog djelovanja:

1) reforma predškolskog sustava odgoja i obrazovanja,

2) poboljšanje položaja mladih na tržištu rada,

3) uspostava stambene politike zasnovane na potrebama mladih,

4) smanjenje dobne granice za izbore,

5) provedba digitalne transformacije društva i uprave,

6) održivi razvoj i energetska tranzicija,

MarketingMNK Gorovo

7) stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog sektora,

8) razvoj amaterskog sporta.

Glavni tajnik Akcije mladih Bojan Kurelić istaknuo je sličnosti koje vežu ove dvije opcije: „Put kojeg su prošli Akcija mladih i Nezavisna lista mladih je gotovo identičan – krenuli smo iz lokalnih zajednica, frustrirani načinom na koji se vode naši gradovi i općine, želeći promijeniti sve loše što se događa, stavljajući naglasak na politike usmjerene prema mladima. Nastojimo biti svijetli primjeri da se u ovoj državi može drugačije i bolje, da postoje mladi ljudi koji imaju znanje, energiju i želju ovu državu mijenjati na bolje“.

Gradonačelnik Vrgorca i predsjednik Nezavisne liste mladih Ante Pranić u fokus svog izlaganja je stavio demografsku obnovu – „Hrvatska je jedna od najstarijih europskih država, nalazimo se u demografskom kolapsu kao rezultat nečinjena i nebrige prema mladima svih Vlada do danas. Svi bismo htjeli imati dobre mirovine i kvalitetan zdravstveni sustav jednom kada ostarimo, ali ako danas ne počnemo provoditi politike prema mladima, sutra će se dovesti u pitanje održivost tih sustava“.

Pranić je zaključno istaknuo – „Mladi su ogledalo naše budućnosti. Zadnji je trenutak da sve naše javne politike usmjerimo prema demografskoj obnovi i prema potrebama mladih.“

Davor Jurčić, član Predsjedništva Akcije mladih, zatražio je podršku građana – „Stojim ovdje danas, zajedno s ovim ljudima, kako bi predstavili jedan novi smjer, smjer za budućnost. Ovaj Pokret za mlade nije samo pokret za mlade, ovo je i pokret za razum, pokret za budućnost. Stojim ovdje neopterećen politikama prošlosti i iste takve ljude pozivam da prate naš rad, i da nam se priključe. Obećavam vam osobno da ćemo dati sve od sebe da ovo društvo učinimo drugačijim, posebnijim, pravednijim.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top