MarketingMariner keramika
Ćakule

Postavlja se ploča u čast Dragi Gervaisu

Drago Gervais
foto: discogs.com

Ove subote, 17 studenog u 19:00 sati u Centru Gervais u Opatiji postaviti će se ploča u čast Dragi Gervaisu.

Drago Gervais jedna je od najvažnijih ličnosti u kulturi ovog kraja, stoga nije neobično što Centar Gervais nosi naziv u čast tog velikana. Prije otkrivanja ploče biti će priređen i prigodni program. Ploča istaknutom književniku koji je po mnogočemu zadužio naš zavičaj bit će istaknuta ispred opatijskog središta kulture koji ponosno nosi njegovo ime Centar Gervais.

Pisao je pripovijesti, feljtone i komedije (Reakcionari, Brod je otplovio, Radi se o stanu, Karolina riječka), ali je u književnost ušao prije svega kao čakavski pjesnik. Već prvom zbirkom Čakavski stihovi (1929.) postigao je velik uspjeh i postao ne samo pjesnik svoga zavičaja nego i jedan od naših najboljih dijalektalnih pjesnika.

MarketingMariner keramika

Rođen je 18. travnja 1904. godine u Opatiji. Obrazovao se u rodnom gradu, na Sušaku, Zagrebu i Ljubljani. Radio je kao odvjetnički pripravnik, u državnoj službi, pisao je čakavsku poeziju, eseje, povijesne članke, feljtone, pripovijetke, drame, komedije, bio je direktorom drame i intendant današnjeg Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Tragično je preminuo 1. srpnja 1957. g. padom s balkona u Sežani nedaleko Trsta. Okolnosti tog događaja do danas nisu posve razjašnjene.

55555
MarketingNovax"

Zadnje novosti

To Top