MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Vijesti

Policija i ove godine provodi akciju “Mir i dobro”

policija

Oprez s pirotehnikom

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za medije u povodu početka preventivne akcije „ Mir i dobro“. Ministarstvo unutarnjih poslova na području cijele Hrvatske još od 1993. godine  provodi ovu edukativno preventivnu akciju, a ovogodišnja započinje 13. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2020. godine.
Akcija se provodi zbog održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti ljudi i imovine, s osnovnim ciljem sprječavanja ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine pirotehničkim sredstvima tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Službe za javni red ove Policijske uprave voditelj Protueksplozijskog odjela, Kruno Kaurić i policijski službenik Robert Tometić te voditelj Službe inspekcijskih poslova Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Ravnateljstva civilne  zaštite MUP-a, Zlatko Bukša.

O provedbi akcije te statističkim pokazateljima s područja nadležnosti PU primorsko-goranske govorio je policijski službenik Robert Tometić. Izdvojio je kako je u prošloj akciji uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkom sredstvima evidentirano stradavanje  tri osoba s lakšim ozljedama, a nije bilo oštećenja predmeta i imovine. U tom razdoblju policija je oduzela jedno vatreno oružja i 204 komada različitog streljiva te 97 komada pirotehnike. Pritom su utvrđena počinjenja četiri prekršaja za koja su prijavljene tri maloljetne i dvije punoljetne osobe.
Tometić je posebno naglasio trend smanjivanja uporabe pirotehnike koji je u analizama zapažen, te ocijenio da je to svakako rezultat svih prevencijskih aktivnosti policije.

Za vrijeme akcije policija će kao i prethodnih godina poduzimati niz mjera i radnji te spomenutih preventivnih  aktivnosti s težištem na edukaciju roditelja i djece, koja su najugroženija skupina od posljedica nestručnog i neopreznog rukovanja pirotehnikom. Tome u prilog govori i angažman službenika Odjela prevencije koji su dosada tijekom prosinca održali ukupno 30 edukativnih predavanja za 650 učenika osnovnih i srednjih škola na području Primorsko – goranske županije kako bi učenike informirali o propisanim načinima uporabe pirotehnike i opasnostima koje mogu izazvati. U sljedećim danima do kraja akcije planira se održati još 15 – tak edukativnih predavanja za učenike osnovnih škola na području grada Rijeke i ostalih dijelova PGŽ-e.

Voditelj Zlatko Bukša je opisujući zakonsku regulativu vezano za prodaju i uporabe pirotehnike podsjetio na važeće odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kojima je regulirana spomenuta uporaba pirotehničkih sredstava. Istaknuo je da su pirotehnička sredstava podijeljena u nekoliko kategorija od kojih se sredstva F1 kategorije mogu koristiti tijekom cijele godine, ali samo osobe dobi starije od 14 godina. Sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju kupovati i koristiti osobe starije od 18 godina. Pri tom je posebno istaknuo  kako se ova sredstva ne smiju koristiti u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje ima više ljudi.
U opisu odredbi Zakona, ukazao je na odgovornost roditelja ili zakonskog zastupnika (skrbnika) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva, a za što je propisana  novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna. Izdvojio je i važeće zabrane nabave, prodaje i uporabe petardi i redenika iz kategorije F3, a isto tako u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE, odnosno, europska oznaka kvalitete. Za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja propisane su novčane kazne u iznosu od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe, dok je novčana kazna od 10.000,00 do 80.000,00 kuna određena za pravne osobe. U slučaju prodaje pirotehnike kategorije F1 djeci mlađoj od 14 godina, pravne osobe i obrtnici mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna, kao i ukoliko se sredstva F2 i F3 prodaju izvan dopuštenog razdoblja.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Svjedoci smo kako je uporaba pirotehnike u vrijeme blagdanskih dana gotovo sveprisutna, no , često nestručna uporaba takvih sredstava dovodi do opasnosti i ozljeđivanja. O pirotehničkim sredstvima te o opasnostima do kojih može doći nestručnom i nepropisnom uporabom govorio je voditelj Kruno Kaurić.
Napominjući kako od pirotehničkih sredstava najčešće stradavaju djeca, apelirao je na građane ukoliko već kupuju takva sredstva da to čine u ovlaštenim trgovinama te da svako pakovanje mora na sebi imati odgovarajuću uputu. Također je naglasio da su roditelji, starija braća i sestre, kao i druge odrasle osobe, odgovorne ako su pirotehnička sredstava dostupna djeci te da ih se mora čuvati izvan njihova dohvata. Od ostalih korisnih savjeta naveo je da se ne preporuča nošenje tih sredstva u džepovima, njihovo ponovno pripaljivanje, ali i upozorio da kvaliteta i provjerenost sigurnosti pirotehnike utječe na njihovu cijenu stoga  korištenje jeftine pirotehničkih sredstava uz nestručno rukovanje može dovesti do ozljeđivanja i tragičnih posljedica.

U akciji „Mir i dobro“ policijski službenici poduzet će sve raspoložive mjere kako bi posljedice korištenja pirotehničkih, ali i drugih potencijalno opasnih sredstava bile što manje. I ovom prilikom pozivaju se građani da izbjegavaju uporabu ovih sredstava, posebice na mjestima i u vrijeme kada to nije dozvoljeno, a ako već koriste pirotehničkih sredstava, neka se pridržavaju svih sigurnosnih uputa te ih ne daju djeci budući petarde nisu igračke. Kao što ime akcije i kaže neka slogan  mir i dobro bude vodilja svim osobama koje se žele zabaviti  uz uporabu pirotehničkih tj. opasnih sredstva zaključak je sudionika konferencije.

Javlja Fiuman.hr.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top