Sport

Platak – veliko finale za pamćenje

IMG_5964

Hrvatski olimpijski dan – na Platku održan središnji program za Hrvatsku

Festival sportske rekreacije Platak 2021, koji pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije, u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ i Hrvatskim olimpijskim odborom, organizira Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ PGŽ, svoje veliko finale doživio je na Platku, a povodom dana osnivanja Hrvatskog Olimpijskog Odbora (HOO). FSR je pripremio središnji program za Hrvatsku, obilježivši 30-u obljetnicu HOO. Veliko je to priznanje organizatorima Festivala, a oni su doista pripremili dan za pamćenje.

IMG_5944

Već od ranih jutarnjih sati kolone su automobila krenule put Platka, a sudionike je dočekalo lijepo vrijeme te izuzetno pozitivna atmosfera koja se održala do kraja programa. A on je započeo Danom otvorenih vrata GSC Platak kojeg su iskoristili posjetitelji svih generacija te se čekao red za tubing, trampoline, automobile na pedale i ostale zanimljive sadržaje. Nastavak programa privukao je brojne ljubitelje nordijskog hodanja (programi “Korakom do zdravlja” i “Svaki korak je važan” – program za ososbe s invaliditetom, u suorganizaciji s KŠR Gorovo), planinarenja (PD Kamenjak Rijeka), a krenuo je i program “Roditelji i djeca u prirodi” (SŠSD PGŽ).

IMG_5955

Lijep broj sudionika okupila je i Biciklijada u suorganziaciji s BK Grobnik dok je DGK Eagle održao promociju zanimiljivog disc golfa. Streličari SK Ajkule bili su itekako zanimljiv punkt te su pripadnici brojnih generacija upoznali osnove streličarstva i okušali se u ovoj zanimljivoj disciplini.

IMG_5976
Uz sve navedene aktivnosti, posjetitelji su se pridružili javnom treningu s trenerom, magistrom kineziologije Mariom Mlinarićem, a ovaj se program potvrdio kao jedan od vodećih u Hrvatskoj. Uz “MM Trening”, održao se Body Core program uz Tatjanu Stakić te Stretching program uz Milenu Obradović Konjevoda, a održale su se i zanimljive olimpijske radionice za djecu u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije, laička prva pomoć, mjerenje tlaka, prezentacija reanimacije uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora Društva Crvenog križa PGŽ te kutak “Živjeti zdravo” Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo na kojem je bio postavljen Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece te savjetodavni kutak za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost odraslih.

IMG_5980

Najmlađima je itekako bilo zanimljivo jahanje konja, a odlično je posjećena bila i Sportsko – rekreativna zona za djecu. Provedbu svih rekreativnih aktivnosti na Platku organizirao je Klub za sportsku rekreaciju Gorovo.

IMG_5988

Svečani dio Hrvatskog olimpijskog dana održao se na pozornici, a okupljenima su se obratili predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ Mladen Pokrajčić, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Alen Knežević te Katja Kukec glavni tajnik ZSPGŽ koja je okupljene pozdravila i u ime župana Primorsko – goranske županije. Sudionicima se potom obratila prof.dr.sc Sanja Musić Milanović, voditeljica projekta Živjeti zdravo, koja je posebno naglasila važnost tjelsnog odgoja i aktivnosti djece te izrazila veliko zadovoljstvo da se na tom polju organiziraju brojni projekti. Završnu riječ i čast da svečano otvori program Hrvatskog olimpijskog dana imao je Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. Čin svečanog otvaranja simbolično je označen puštanjem bijelih golubova koji su kao simbol mira poletjeli zrakom iznad Platka, na oduševljenje svih nazočnih.

IMG_5989

Program, koji se nastavio do kasnih popodnevnih sati, održan s ciljem promicanja važnosti bavljenja sportom i olimpijskih načela izvrsnosti, bio je namijenjen svima – djeci, roditeljima, sportskim zajednicama, školama, vrtićima, društvima sportske rekreacije i svima ostalima, te se pokazao kao pun pogodak, a posjetitelje je svakako razveselio i podatak da je HOO za ovu prigodu pripremio 1000 majica i kapa za sudionike pa se tako Platak zabijelio jer su svi pohitali obući majice i staviti kape na glavu. Bila je to doista sjajna slika koja je stavila pečat na ovaj poseban dan.

IMG_5990

Velikim finalom stavljena je točka na ljetne aktivnosti festivala koje su prije današnjeg dana ponudile 28 programa, ali kako se moglo čuti na Platku – već su spremne one nove. Vjerujemo, na zadovoljstvo svih ljubitelja zdravog života i aktivnosti u prirodi.
IMG_6077

IMG_6083

IMG_6073

IMG_6065

IMG_6057

IMG_6019

IMG_6018

IMG_6012

IMG_6006

IMG_6002

IMG_5994
Foto: arhiva Festival sportske rekreacije

55555

Zadnje novosti

To Top