Marketing
Vijesti

Plan formiranja Regionalnog parka Ćićarija

cof

Kako živjeti u zaštićenim područjima prirode? S kakvim se izazovima susreću stanovnici u nacionalnim i regionalnim parkovima?

Projekt LIKE usmjerio je svoje aktivnosti u izradu Stručne podloge za proglašenje Regionalnog parka Ćićarija. Cilj je valorizirati prirodne, kulturne, povijesne, krajobrazne, socio-ekonomske i društvene vrijednosti Ćićarije, te ponuditi prihvatljivi model upravljanja i procijeniti opravdanost plana o regionalnom parku.

Prema studiji „Evaluating the impacts of protected areas on human well-being across the developing world“, objavljenoj u časopisu Science Advances življenje uz ili u zaštićenom prirodnom području moglo bi biti korisno za vaše zdravlje i dobrobit.

Da bi izvukli svoje zaključke, istraživači su pregledali 60.000 domaćinstava u 34 zemlje u razvoju širom svijeta. Uspoređujući podatke o kućanstvima koja su živjela unutar 10 km zaštićenog područja, s kućanstvima koja su živjela daleko od zaštićenih područja, istraživači su otkrili niz prednosti povezanih s životom u blizini zaštićenih područja. Domaćinstva koja su živjela u zaštićenim područja imala su 17% veću razinu bogatstva i 16% manju vjerojatnost siromaštva. Uz to su djeca mlađa od 5 godina bila 10% viša od svojih kolega koji su živjeli daleko od zaštićenih područja.

 

U slučaju želje vlasnika za prodajom zemljišta i nekretnina unutar obuhvata regionalnog parka, vlasništvo nije potrebno prvo ponuditi na prodaju Republici Hrvatskoj, odnosno župniji ili općini, kao što je to slučaj s nekretninama unutar obuhvata viših, nacionalnih kategorija zaštite (čl. 165. Zakona o zaštiti prirode NN br. 15/18)

Sve navedene više kategorije zaštite predstavljaju nacionalna zaštićena područja koje proglašava Vlada RH, a unutar kojih se u slučaju želje vlasnika za prodajom zemljišta ili nekretnina moraju poštovati odredbe čl. 165. Zakona o zaštiti prirode NN br. 15/18 odnosno mehanizam prava prvokupa.

Marketing

Komunele ili komunšćine

Na Ćićariji je poznata specifična zajednička imovina stanovnika zvana komunele ili komunšćine. Komunele obuhvaćaju pašnjake i šume, a u nekim selima su do prve polovice 19. stoljeća bile državno dobro, no onda ih je austrijska vlast odlučila prodati na javnoj dražbi zajednicama seljaka. Neka sela i danas koriste isti sistem, a neka su krajem 19. i početkom 20. stoljeća izvršila podjelu zajedničkog zemljišta. Komunele su funkcionirale tako da su seljani utvrdili niz pravila, prava i obaveza za sve korisnike. Zajednički je određeno kada, kako i gdje govedo može pasti, ali je stoka veći dio godine pasla zajedno. Također se i šuma zajednički eksploatirala te su svi dobivali jednak dio od prodaje.

Eventualnim proglašenjem regionalnog parka ni na koji se način neće utjecati na vlasništvo komunela, odnosno zaštita područja neće posebno utjecati na prava vlasnika ili uknjižbu u vlasništvo komunela.

 

 

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top