MarketingMariner keramika
Na kafe

Paškvan: Bez obzira na rejting SDP je još uvijek bolja opcija od HDZ-a

JPS i Tito

Ove subote SDP-ovci izlaze na birališta gdje će izabrati novo partijsko vodstvo

Četvrti predsjednik Socijaldemokratske partije imat će iznimno težak zadatak – vratiti povjerenje birača i izgraditi modernu stranku koja će parirati Plenkovićevom HDZ-u. No, osim izbora za predsjednika stranke, zanimljivo će biti i na izborima za članove Predsjedništva i Glavnog odbora.

U izborima će sudjelovati tek poneki SDP-ovac s područja Kastva i Opatijske rivijere, a od zvučnijih ime tu su Matej Mostarac koji se kandidirao za predsjedništvo te Eni Šebalj koja će pokušati ući u Glavni odbor stranke. Među kandidatima za Glavni odbor je i naš povremeni suradnik, Jadranko Paškvan – Stjepanović kojemu je pisanje za RivijeraNews najsnažnija poveznica s našim krajem.

Većinu svog radnog vijeka, najprije kao pravnik u lovranskoj bolnici, potom i kao recepcioner u jednom opatijskom hotelu, proveo je na Opatijskoj rivijeri te vrlo dobro poznaje situaciju među članstvom. Popričali smo o mnogim aktualnostima.

Kako to da si se odlučio kandidirati za člana GO SDP-a s obzirom na to da do sada nisi obnašao nikoju važniju ulogu u stranci? Kakve su ti šanse?

Punopravan sam član stranke i aktivan sam već četiri godine te samim time ispunjavam sve uvjete za kandidaturu.  Smatram da svojim dosadašnjim radom i iskustvom mogu doprinijeti promjenama koje nam uistinu trebaju. Po struci sam magistar prava, sudski tumač za njemački jezik, završio sam prekvalifikaciju za rad u turizmu, na recepciji. Imam uistinu širok spektar interesa i štošta za ponuditi stranci. Kakve su mi šanse pitaš? Pa s obzirom na zip sustav mnogima će šanse biti male, ali ja vjerujem u uspjeh. Uostalom, bit će onako kako birači odluče.

Što misliš o rejtingu SDP-a? Čini se da nikada niste imali manju podršku građana…

Nije baš tako. Na početku samostalnosti Hrvatske, početkom devedesetih bili smo na 5 % popularnosti zbog već poznatih događaja. No, to je već davna povijest. Rejting SDP-a se kreće oko 18 % već dulje vrijeme. Ako je uistinu tako, trebamo svi zajedno zasuči rukave i raditi da popravimo situaciju. Činjenica jest da je SDP u svakom slučaju i bez obzira na postotke puno bolja opcija od HDZ-a i njihovih satelita.

U kakvom je stanju stranka s obzirom na unutarstranačke bitke koje traju već godinama? U koji “klan” ti spadaš?

Što se mene tiče, stranka vrlo dobro funkcionira. To što teoretičari urota govore me ne zanima. Mene zanima mišljenje građanki i građana RH. Ja ne spadam u nikakav klan i ne znam za iste. SDP je jedinstvena stranka koja želi i može preuzeti odgovornost na svim razinama vlasti. Od najmanjih gradova i općina pa i nacionalnoj razini.

Dobro, ali sigurno imaš favorita među kandidatima za predsjednika?

Naravno! Moja favoritkinja je Mirela Ahmetović, uspješna načelnica Općine Omišalj. Ona je nova, mlada političarka kakvu SDP i Hrvatska trebaju. Vjerujem da bi izbor Mirele Ahmetović bio ključan za promjene na hrvatskoj političkoj sceni.

JPS i Mirela

Što misliš o skoroj smjeni generacija u partiji? Imaju li Obersnel i Komadina dostojne zamjenike? Hoće li SDP dati novog/starog gradonačelnika Rijeke i župana PGŽ?

Smjena generacija je sasvim normalna pojava i ona će sigurno uslijediti. Obersnel sigurno odlazi u mirovinu, a Komadina će se kandidirati za još jedan mandat. SDP ima mnogo svojih aktivnih članova koji mogu obnašati funkcije gradonačelnika i župana, tako da uistinu nema brige oko nasljednika stranačkih veterana.

Tko će umjesto Obersnela u izbornu utrku?

MarketingMariner keramika

Najlogičnije je da Obersnelov nasljednik bude Marko Filipović koji je predsjednik gradske organizacije i zamjenik gradonačelnika. Međutim, o tome će odluku ipak donijeti gradski odbor.

Jesi li upoznat sa situacijom u opatijskom SDP-u? Hoće li Kirigin ponovno pred birače?

Pratim situaciju u svim stranačkim organizacijama pa tako i u opatijskoj. Moje mišljenje je da  će drug Fernando Kirigin ponovo u utrku za gradonačelnika i da će ovaj puta pobijediti.

Kastav i Matulji su sigurne baze SDP-a. Nekada je SDP igrao značajnu ulogu u Lovranu. Kako se ponovno približiti biračima?

U Kastvu i Matuljima sigurno pobjeđujemo, a Lovranci moraju socijaldemokratizirati stranku, okrenuti se lokalnim temama i gledati u budućnost.

Zašto se viđeniji SDP-ovci s Opatijske rivijere nisu kandidirali za vodeće funkcije u stranci? Jesu li se umorili ili je SDP uistinu brod koji tone?

Ne mogu govoriti u ime svojih stranačkih drugova. Ponavljam, SDP ima jako mnogo kvalitetnih članova, a u tijelima stranke nema mjesta za sve njih. Mnogi članovi žele djelovati u svojim lokalnim sredinama što je legitimno i to potpuno podržavam. Na ovo drugo pitanje neću uopće trošiti riječi. SDP je najjača oporbena stranka.

U tvom javnim diskursu dominiraju teme iz povijesti. Pobornik si Josipa Broza Tita, štoviše, tajnik si društva štovatelja tog diktatora. Može li netko tko toliko gleda u prošlost ponuditi biračima nešto novo?

Kao prvo, Josip Broz Tito nije bio diktator. Možemo tu govoriti o tome da je bio autokrat, ali ne bih da u razgovoru dominiraju takve teme. Tito je svoju političku karijeru počeo kao socijaldemokrat. Osuđujem negativne strane njegova režima kao što su križni put i Goli otok, kao što to čini i udruga građana čiji sam tajnik. Ali ne možemo negirati pozitivne strane njegova djelovanja poput vođenja antifašističkog pokreta, pobjede u 2. svjetskom ratu, donošenje Ustava iz 1974. i dr. Ako idemo dublje u srž, tu možemo govoriti o pozitivnim vrijednostima samoupravnog socijalizma poput zdravstva, školstva stanarskog prava. Sve je to sastavni dio socijaldemokratskih sustava skandinavskih zemalja koje vidim kao uzor Hrvatskoj. Možda se čini da u mom javnom diskursu dominiraju povijesne teme jer je povijest moja strast, ali što se politike tiče, gledam isključivo u budućnost. Povijest je učiteljica života i poznavati prošlost jest temelj kvalitetne budućnosti.

Kakav bi SDP trebao biti u budućnosti? U čemu je razlika SDP-a danas i SDP-a u budućnosti?

SDP treba biti stranka lijevoga centra, koja funkcionira na bazi programskih, a ne kadrovskih frakcija. Stranka se treba zalagati za ekološko-socijalno-tržišni ekonomski model. No, u sukobu rada i kapitala uvijek moramo biti na strani radnika.

Što misliš o perspektivi stranke Možemo, Radničke fronte i je li moguće da neka nova lijeva stranka preuzme primat na ljevici kojega trenutno zauzima SDP?

Možemo je savez sedam lijevih opcija i sada kada su ušli u Sabor trebaju poraditi na stvaranju opcija koja je lijevija od SDP-a. To ipak treba biti na realnim osnovama jer će inače završiti kao Laburisti i ORaH. Oni najprije moraju izgraditi stranačku infrastrukturu, zajedničku ideologiju i biračku bazu. Mislim da idu ka zelenoj ljevici. SDP oni uopće ne ugrožavaju, jer on je brand i ima svoje biračko tijelo. SDP u njima ne treba gledati neprijatelja, već budućega koalicijskoga partnera.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top