Marketing
Kultura

Otvorena je nova izložba u Šporeru

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma, Izložba Hrvat
foto: Grad Opatija/Foto Luigi

“Hrvatska jadranska kupališna baština” nova je izložba autorice Mirjane Kos Nalis otvorena u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji

Izložba nudi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali, kao i promišljena nastojanja tadašnjeg generalnog direktora Južnih željeznica Friedrich Julius Schülera koji je ogromnim ulaganjima ostvario plan stvaranja klimatskog lječilišta i morskog kupališta u Opatiji, računajući s povećanim brojem korisnika usluga novoizgrađene željeznice na relaciji Beč – Rijeka – Beč.

Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta kao markantne građevine njihovih veduta u pogledu s mora. Prva morska kupališta gradili su najpoznatiji arhitekti toga doba, s pažljivom i primjerenom organizacijom u smislu planiranja prometne povezanosti i izgradnje turističkih resursa.

Uz stare fotografije kvarnerskih kupališta iz 19. stoljeća, hotelsko-plažnih objekata, zatvorenih kupališta i termomineralnih kupališta u priobalju i na otocima od Savudrije do Cavtata, izložene su i skice nerealiziranih kupališnih projekata u Opatiji, Lovranu, Rijeci, Omišlju, Karlobagu, Splitu i Dubrovniku.Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma, Izložba Hrvat

-Kupališta su tijekom povijesti imala poseban značaj u turističkom doživljaju destinacije, a tako je, uz sve promjene koje je donijelo moderno vrijeme, ostalo sve do danas. U prepoznavanju Hrvatske kao turističke zemlje, autentična kupališta su medu glavnim značajkama ukupnog turističkog doživljaja, a za ovu izložbu vjerujem da će biti lijepa dopuna svim sadržajima koji postoje u Opatiji, te da će ju pogledati velik broj turista rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice koji je izložbu i otvorio.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

-Ovom se tematikom bavim desetak godina, a za opatijsku sam izložbu pripremila presjek kupališnih početaka od Savudrije do Cavtata. Radi se o kupališnoj baštini koja je danas gotovo u potpunosti nestala i od stotinjak morskih kupališnih građevina, ostale su tek rijetke građevine i to u Senju, Svetom Jurju, Karlobagu, Šibeniku i na Hvaru, rekla je autorica izložbe Mirjana Kos Nalis.

– Opatija je kolijevka hrvatskog turizma te je imala prvi hotel na Jadranu, ali imala je i prvo kupalište. Ovakvi su sadržaji pravo bogatstvo kojima se Hrvatska promovira kao zemlja koja je od pamtivijeka bila prekrasna, što je ostala i do danas, poručio je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Izvor: www.opatija.hr

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top