Marketing
Turizam

Opatija neće prodavati kontrolni paket dionica LRH

LRH
Foto: Vasja Pinzovski

Opatijsko Gradsko vijeće svoju 25. sjednicu održat će u utorak 5. studenog 2019. Na dnevnom redu je za sada jedna točka, Ponuda društva GITONE Adriatic d.o.o. Zagreb za preuzimanje društva LRH d.d. Opatija. Vijećnici će tako raspravljati o prodaji kontrolnog paketa, dakle 25 % (+1) dionica koje u vlasništvu ima Nova Liburnija d.o.o. tvrtka u vlasništvu Grada Opatije te Općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. Odluka o sudbini najveće hotelske kuće na Kvarneru bit će ipak u rukama Gradonačelnika Opatije.

HANFA je već ranije odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje te cijenu po dionici koju je ponuditelj obvezan uplatiti u iznosu od 4.761,17 kuna. Nova Liburnija d.o.o. zaprimila je osobno Ponudu za preuzimanje od strane Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. Zagreb.U slučaju da se prihvati ponuda Novoj Liburniji d.o.o. bi bio isplaćen iznos od 360,234,883.37 kuna. 

S obzirom na to da bi Nova Liburnija d.o.o. bila u obvezi podmiriti i određene troškove, prvenstveno porez na dobit koja bi bila ostvarena transakcijom, konačan iznos sredstava od transakcije s kojima bi mogla raspolagati Nova Liburnija d.o.o. bio bi poznat tek nakon sastavljanja završnog izvješća.

Svaki dioničar ima mogućnost prihvatiti ponudu u roku trajanja ponude za preuzimanje, a to je 28 dana od objave ponude za preuzimanje u Narodnim novinama i na internetskim stranicama ZSE-a(09.10.2019.), s time da rok trajanja ponude počinje teći od dana kasnije objave. Kako je kasnija objava bila u Narodnim novinama, rok počinje teći 11.10.2019. a traje do 08.11.2019.godine.

Nakon preraspodjele sredstava, najveći kolač od navedenih sredstava dobio bi Grad Opatija, potom Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga, a najmanje bi dobila Općina Matulji.

Budući da je većinski vlasnik Nove Liburnije d.o.o. Grad Opatija, odluka o prodaji kontrolnog paketa de facto je na leđima čelnika izvršne vlasti – opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića. Tako nešto najavio je i matuljski načelnik Mario Ćiković koji je na prošlotjednom vijeću rekao da će poštovati Dujmićevu odluku. Načelnik Općine Lovran raspravu o LRH “spustio” je na svoje općinsko vijeće koje je izglasalo svoju podršku prodaji kontrolnog paketa budući da je Općina Lovran do sada imala vrlo malo utjecaja na poslovnu politiku LRH. “Sve je na gradonačelniku Grada Opatije”, sažeo je Bojan Simonič u statusu na svom Facebook profilu.

Iz krugova bliskih izvršnoj vlasti Opatije doznajemo kako Nova Liburnija d.o.o. ipak neće prihvatiti cijenu koju nudi ponuditelj GITONE ADRIATIC d.o.o. iza koje stoji moćna njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen. U pitanju navodno nije ni cijena koju ponuditelj nudi već nešto sasvim drugo.

Marketing

“Ne mogu odgovorno tvrditi što će učiniti Nova Liburnija d.o.o. u vezi ponude za preuzimanje kontrolnog paketa LRH niti mogu predvidjeti što će reći vijećnici u utorak. Mogu samo potvrditi da Dujmić nije sklon prihvatiti ovu ponudu. Ponuda je izdašna i čini se da bi općine Opatijske rivijere jako puno zaradile s ovom prodajom. Međutim, prema svojoj imovini, građanima Opatije i brojnim sadašnjim i bivšim zaposlenicima LRH koji su dugo godina gradili ovu tvrtku treba biti odgovoran i najprije doznati tko su novi vlasnici, koja je njihova namjera s LRH, kako će surađivati s ostalim turističkim subjektima u regiji i jedinicama lokalne samouprave te najvažnije kako se misle uklopiti u razvoj destinacije. Dakle, nije u pitanju odbijanje već samo oprezno postupanje i odgađanje odluke o prodaji kontrolnog paketa dok se ne saznaju svi relevantni detalji. Ovdje se ne radi samo o prodaji kontrolnog paketa već o sudbini Opatijske rivijere”, rekao nam je izvor blizak opatijskoj izvršnoj vlasti.

Čitatelji RivijeraNews odlučili – Ne prodaji!

U anketi na našem portalu postavili smo pitanje: Treba li Nova Liburnija prodati kontrolni paket dionica LRH? Čitatelji su sa 65 % glasova glasali za: Ne, Grad Opatija mora zadržati kontrolu nad najvećom hotelskom kućom na rivijeri. Njih 32 % misli Da, novi vlasnik mora imati potpunu kontrolu i unaprijediti poslovanje, dok 4 % sudionika ankete ne zna niti ih zanima.

 

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top