Marketing
Opatija

Opatija i poljski grad Zakopane postaju prijateljski gradovi

zakopane

U službenom posjetu Gradu Opatiji boravi izaslanstvo poljskoga grada Zakopane. Za njih je danas priređeno primanje na kojem su ih ugostili gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Gradskoga vijeća Fernando Kirigin, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Izaslanstvo poljskoga grada je predvodio gradonačelnik Laszek Dorula, a Opatiju su posjetili i počasni konzul RH u Krakowu Pawel Wlodarczyk te prvi tajnik Veleposlanstva Republike Poljske u RH Bartosz Marcinkowsk.

Inicijativa za uspostavom prijateljskih odnosa među gradovima postoji već dulje vrijeme, a danas je napravljen prvi korak potpisivanjem Pisma namjere o uspostavi prijateljskih odnosa kojim oba grada izražavaju namjeru da će svoju suradnju i formalizirati. Suradnja će se usmjeriti u područje turizma, trgovine, gospodarstva, znanosti i tehnologije, kulture, obrazovanja i sporta s ciljem promicanja prijateljskih odnosa među narodima, zajedničkog razvoja i prosperiteta.

Zakopane je grad u Poljskoj, u podnožju Visokih Tatri. Broji 27 tisuća stanovnika i poznato je zimovalište. Njeguju sportsku tradiciju skijaških skokova te su osobito ponosni što je grad dao i nekoliko osvajača olimpijskoga zlata u toj atraktivnoj nordijskoj disciplini. Zakopane je na nacionalnom nivou grad poznat kao grad festivala, baš kao i Opatija. Njihova je najpoznatiji manifestacija Međunarodni festival folklora planinskih zemalja.

Područje grada Krakowa u povijesti je bilo i dio Austro-Ugardke Monarhije te su brojni ondašnji poljski uglednici u to doba bili i gosti Opatije. Poveznica Zakopana s Opatijskom rivijerom je i Stanislav Witkievicz, znameniti slikar, pisac i autor tzv. zakopanskog stila arhitekture, koji je mnoge godine proveo u Lovranu, gdje je i umro 1915. godine.

Marketing

U turističkim statistikama Opatije poljski gosti zauzimaju 10. mjesto, odnosno udjel od 2 posto na godišnjoj razini, dok su u cijeloj Hrvatskoj na 4. mjestu. Tako u turističkom pogledu svakako ima prostora za napredak, čulo se na primanju.

Gradonačelnik poljskoga grada Zakopane Leszek Dorula sutra će biit će i gost – sudionik 37. Balinjerade na kojoj će se spustiti trasom utrke, u društvu gradonačelnika Dujmića, a pratit će ih i gradonačelnik prijateljskoga austrijskog grada Bad Ischla Hannes Heide, župan Pirana Đenio Zadković i gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Tako će ove godine na opatijskoj Balinjeradi biti održan „mini euro summit“, a karići će nositi zastave četiriju europskih država.

Via: Fiuman.hr

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top