MarketingMariner keramika
Kultura

Održana glazbena tribina o klasičnoj glazbi

OKO-orkestar
Foto: www.fiuman.hr

Proteklog vikenda u Opatiji se odvijala tradicionalna 55. po redu Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Cantusa. Glazbena tribina predstavlja jedinstvenu priliku za uvid u suvremeno hrvatsko klasično glazbeno stvaralaštvo, što uključuje i mnoge praizvedbe.

Manifestacija je trajala od četvrtka 8.11. do nedjelje 11.11. te je osim koncerata i majstorskih tečajeva uključivala i panel rasprave. Program je bio sljedeći: u četvrtak na otvorenju svirao je Ansambl Recherche s programom pod nazivom „Ljubavne pjesme” a čuli smo program s djelima Ante Knešaureka, Berislava Šipuša, Sanje Drakulić i drugih. U 23 sata nastupio je Lana Janjanin Trio.

U Petak  9.11. u Kulturnom domu Zora održao se „Artist talk” Ansambla Recherche i Festivalskog ansambla. Zlatna dvorana Imperiala u podne je ugostila Vida Veljaka na violončelu. U Kulturnom domu Zora popodne se održala tribina „Izazovi struke suvremenog glazbeničkog autorstva” moderatorica je bila Branimira Lazarin. U 17.30 ponovo Artist talk u Zori. A u 20 sati ponovo koncert ovog puta nastupio je Festivalski ansambl, dok je u 22 sata nastupio je Zoran Majstorović Quintet. Subota 10.11. otvorena je tribinom „Status domaće glazbene i koncertne scene u aktualnim okolnostima javnih institucija: kapitulacija i/ili mjera kolektivne odgovornosti. U podne svirao je ansambl Airborne Extended. Poslijepodne u Zori predstavljen je program Muzičkog biennala Zagreb 2019. godine. Sat vremena kasnije Miro Tabak  održao je predavanje pod naslovom „Od Guttenberga do Zuckenberga – ostvarivanje autorskih prava u digitalnom okruženju”. U 9 sati se održao koncert Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije. U 22 sata mogao se odslušati Završni koncert majstorskog tečaja.

Posljednjeg dana 11.11. (nedjelja) održao se Završni koncert majstorskog tečaja 2. Dodajmo da su se svi koncerti održali u Zlatnoj dvorani hotela Imperial. Mi smo posjetili koncert Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Stevena Loya. Uz njih nastupile su Ivana Bilić marimba, Barbara Kresnik udaraljke i Katarina Kutnar violina. Koncert je započeo sa skladbom „Largo” za gudače Dalibora Bukvića (1968.). „Largo” sadrži mudru razradu glazbene teme i prodorne tonove u nižoj lagi koje su gudači predano odsvirali s posebno zamjetljivim obolom violončela. Bukvićev „Largo” donosi misaoni skladateljski pristup s mračnim akcentima i doziranim uplivom atonaliteta, publika je skladatelja pozdravila ovacijama. Koncert za violinu i gudače Akdemika Frane Paraća interpretirala je mlada violinistica Katarina Kutnar.. U polaganom Moderatu skladatelj je lajtmotivski razradio glazbeni corpus. Dirigent Steven Loy pružio je solistici sigurnu pratnju, dok je Katarina Kutnar kvalitetno odsvirala violin – koncert, uz povremene agogičke nepreciznosti.

Finale je bilo najdojmljiviji fragment večeri. Ovom prilikom čestitamo 70. rođendan Franji Paraću, bardu Hrvatske suvremene klasične glazbe. Prije stanke slušali smo „Per archi” Lojze Lebiča, dojmljivu kompoziciju, izuzetnog glazbenog kolorita s efektnim završetkom. Laibach Concerto Davora Branimira Vinczea za marimbu, udaraljke, gudače i elektroniku. Izvedba je bila precizna, posebno istaknimo pasaže na udaraljkama  i kvalitetnu provedbu elektronike, što je rezultiralo kompaktnim suzvučjem kompletnog izvođačkog aparata. Vito Žuraj sam je ravnao skladbom Overhead za gudače, koja je svojevrsna studija zvučne različitosti. Bio je to zanimljiv koncertni program koji je privukao premalo lokalne publike. Paralelno s Glazbenom tribinom snimana je emisija Šetnjozvuk za ciklus Oda – birano, urednice Ive Lovrec Štefanović.

MarketingMNK Gorovo

Emisija će biti emitirana na Prvom programu Hrvatskog radija u ožujku. Toliko o sijelu suvremene klasične glazbe do sljedeće godine.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top