Vijesti

Održan prvi Kolegij zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina

kolegijmanjine

Zamjenik župana Petar Mamula sudjelovao je na prvom Kolegiju zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina održanom u Karlovcu. „Riječ je o prvoj koordinaciji takve vrste koju smo osnovali kako bi bolje artikulirali probleme koji su nam zajednički te ukazali na činjenicu da smo u svojim županijama konstruktivni dio izvršne vlasti koji je sve više orijentiran operativnim programima i projektima koji nisu  samo iz domene manjinskih politika“, rekao je Mamula. Inače u Karlovcu se okupilo ukupno 12 zamjenika župana iz tri nacionalne manjine, češke, talijanske i srpske.

Na sastanku je naglašeno da treba poticati razvijanje gospodarskih projekata koji će doprinijeti povlačenju europskog novca i zapošljavanju. Istaknut je i  problem demografskog urušavanja u Hrvatskoj, a posebno je naglašen u područjima gdje živi veći broj predstavnika nacionalnih manjina. Stav je manjinskih zamjenika župana da u svojim sredinama potiču kreiranje hrvatskih politika u skladu s načelima Europske unije, a s prošlosti neka se bave povjesničari na stručnoj razini. Dogovoreno je da ovakvi Kolegiji postanu praksa, a već slijedeći održat će se u Primorsko-goranskoj županiji pod predsjedanjem zamjenika Mamule.

Podršku prvom službenoj okupljanju manjinskih zamjenika župana iskazali su  županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin te državni tajnici Mile Horvat i Spomenka Đurić.

55555

Zadnje novosti

To Top