MarketingModerato
Vijesti

Od danas zabrana petardi u Hrvatskoj

petarde2
foto: Fiuman.hr

Kako prenosi portal Fiuman.hr Hrvatski sabor sredinom prosinca 2020. godine izglasao je zabranu petardi, a novi zakon stupio je na snagu s današnjim datumom, 2. siječnja 2021. godine.

Za potpunu zabranu zalagali su se u udruzi Prijatelji životinja.

“Ovo je povijesni trenutak! Ova odluka je pozitivna, kako za nas, tako i za sve građane Hrvatske, ali i za sve životinje jer naravno petarde su ovih godina uzrokovale mnogo patnje, straha, terora. Kako među ljudima, tako i ozljeda među djecom, ali i ozljeda i smrti životinja. Kako onih divljih koje ne vidimo, tako i kućnih. Nažalost, njihovi skrbnici moraju strepiti hoće li životinje umrijeti od infarkta zbog straha od petardi”, rekao je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja gostujući u Dnevniku Nove TV.

Osim donesenog zakona, zalagat će se i za još jednu izmjenu. “U svakom slučaju, ovo je velik korak. Petarde su u potpunosti zabranjene bez obzira na kategoriju. Ono što bismo mi definitivno promijenili je to da se pucnjava iz ostale pirotehnike može raditi samo 31. prosinca i 1. siječnja. Pirotehnika poput vatrometa koji može i dalje biti bučan i opasan. Dakle, da se ne ispucava 27., 28., 29., i 30. kada ništa ne slavimo.”

Predložen je amandman saborskog zastupnika Domovinskog pokreta da se dozvoli uporaba pirotehnike 31. 12. i 1. siječnja, no to je odbijeno.

MarketingMuzej turizma

“Mi smo podržali amandman, on je logičan i želimo da sljedeća izmjena zakona bude upravo kao što je u drugim državama da osim zabranjenih petardi, opasna i glasna pucnjava bude samo 31. prosinca i 1. siječnja”, izjavio je Oman.

Oni koji se neće pridržavati pravila, riskiraju kaznu od 5.000 do 15.000 kuna. No najveća kazna je ostati bez prsta ili šake, javlja Dnevnik.hr.

55555

Zadnje novosti

To Top