MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Kultura

Obiteljsko glasoviranje Ljubomira i Danijela Gašparovića u Lovranu

gaspar
foto: facebook.com/Corona-laurea-Lovran

2. Festival klasične glazbe „Lovran classic” završio je koncertom Ljubomira i Danijela Gašparovića koji su nastupili kao klavirski duo

Otac i sin izveli su mudro smišljen program sastavljen od najljepših stranica domaće i svjetske pijanističke literature. Koncert je otvoren valcerima Johannesa Brahmsa, izvedbu je krasilo dinamično i primjereno naglašeno kontrastno glasoviranje koje je maestralno oblikovalo cjelinu, bez pretjeranog afektiranja.

foto: facebook.com/Corona-laurea-Lovran

Dinamičko klatno se njihalo između brzih i veselih valcera i onih sjetnih i/ili melankoličnih koji zajedno čine neraskidivu cjelinu. Gašparovići su kroz tipke klavira odlično formirali melodijske obrasce od kojih je svaki per se sačinjavao motivsko bogatstvo Brahmsovog glazbenog sloga. Posebno nas je obradovalo što se na programu pojavio Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj monumentalnog opusa koji je dio života proveo na našoj rivijeri tj. u Opatiji gdje se nalazi njegovo posljednje počivalište.

Danijel i Ljubomir Gašparović izveli su Papandopulovu Plesnu suitu za klavir četveroručno, skladba je to furioznog tempa koja za pijaniste predstavlja poseban izazov te dokazuje da je Papandopulo bio mađioničar klavira. Lovranska izvedba Plesne suite protekla je u angažiranoj svirci dvoje pijanista s primjerenom dinamičkom raspodjelom po stavcima te izgradnjom perpetualne melodijske linije. Izvedba je postigla ono najvažnije, dočarala je skladateljski imaginarij Borisa Papandopula.

foto: facebook.com/Corona-laurea-Lovran

Marketing

Drugi dio koncerta započeo je glasovirskim maštanjima impresionista Clauda Debussya. Otac i sin Gašparović izveli su Petite suite, svaki stavak suite bio je slika za sebe što se postiglo odličnom tonskom kohezijom i agogičkom preciznošću izvedbe. Koncert je završio s dva omiljena Slavenska plesa Antonina Dvoraka, lijepo ih je bilo slušati u verziji za klavir što u današnje vrijeme nije tako čest slučaj, uglavnom se izvode orkestralno. Slavenski plesovi neizostavni su bis novogodišnjeg koncerta Berlinske filharmonije.

Publika u Lovranu je koncert ispratila ovacijama što su umjetnici nagradili s dva dodatka. Iako je bilo publike na koncertu ipak je to bilo nedovoljno, posebno ako uzmemo u obzir da je ovo najjači klasično glazbeni program ovo ljeto na rivijeri. Na potezu od Opatije do Brseča vlada sveopći deficit koncerata klasične glazbe koji se opravdava navodnim manjkom interesa, ali kada bi se producirao kvalitetan program i odradio marketing kako spada bilo bi itekako interesa.

Do nekih boljih vremena za klasiku kod nas, još jednom čestitamo Ljubomiru Gašparoviću i Danijelu Gašparoviću na koncertu za pamćenje!

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top