MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Kastav

Obilježeno stradavanja Lovorke Kukanić

lovorka

U organizaciji UABA Grada Kastva obilježena je 75. obljetnica stradavanja Lovorke Kukanić

Polaganjem cvijeća kraj biste na groblju u Kastvu, te spomen obilježju blizu mjesta pogibije u selu Stubica kraj Vrbovskog obilježeno je stradavanje Lovorke Kukanić.

Lovorka Kukanić rođena je u selu Jelušići kraj Kastva 11.prosinca 1921.godine, u to vrijeme Kastavština je bila okružena bodljikavom žicom. Od rane mladosti osjetila je sve nedaće fašizma. Da prehrane obitelj žene su svakodnevo prelazile državnu granicu noseći u Rijeku i Opatiju mlijeko, ugljen i nešto malo povrća.

Maltretiranja na granici bila su učestala što u njima budi revolucionarne ideje. Među prvim ženama sa naprednim idejama bila je i Lovorka koja sudjeluje u raznim akcijama naročito nakon okupacije 1941. godine. Već 1942. priključuje se narodnooslobodilačkom pokretu gdje se posebno iskazuje u borbama.

U jednoj od njih je i ranjena ali ne želi napustiti položaj. Njena rodna kuća kao i cijelo selo Jelušići, Turki i Jelovičani do temelja su spaljeni u travnju 1944. godine o čemu svjedoče upravo izložene fotografije u Kastavskom muzeju.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Lovorka je trebala biti premještena u Istru ali prije toga želi se oprostiti sa suborcima i otići u još jednu borbu. U vrijeme borbe sjeverno od Vrbovskog u okolici sela Stubica 1. srpnja 1944. godine, čuvajući pozadinu bataljonu Lovorka pada u ustašku zasjedu. Živa je izmasakrirana do neprepoznatljivosti, a pokopana je na mjestu stradavanja.

Njenim imenom nazvano je 1977. godine omladinsko naselje na Rujevici gdje je bila otkrivena i njena bista. Bista je preseljena na groblje u Kastvu u studenom 2007. godine.

 

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top