MarketingMariner keramika
Opatija

Novi život stoljetne pinije

pinija

Nakon što su stručnjaci zagrebačkog Šumarskog fakulteta utvrdili da stoljetnoj piniji na Slatini nema spasa Grad Opatija, prema prijedlogu partnera, profesora s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci – Darije Žmak Kunić i Sanjina Kunića, kreće u projekt „Novi život stoljetne pinije“.

Djeca opatijske OŠ “R.K. Jeretov” će, u suradnji sa studentima i profesorima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i znanstvenicima Prirodoslovnog muzeja izraditi kućice za ptice, kukce i šišmiše koje će biti postavljene po gradu, na mjestima u skladu s preporukom prirodoslovne struke, a i naučiti nešto novo o životu tih životinja.

– Na ideju smo došli i kao umjetnici i kao građani Opatije koji su iznimno vezani uz svoju baštinu i ljepotu zelenih površina. Slijedeći primjere dobre prakse drugih zemalja želimo reciklirati postojeći materijal i stvoriti novu vrijednost, drvo pinije u drugom obliku, kroz kreativne ideje vratiti građanima, istaknula je Darija Žmak Kunić, nositeljica novog kolegija na Akademiji primijenjenih umjetnosti naziva “Ekološka skulptura i objekt” kroz koji će se cijeli projekt i provoditi.

– Budući da su opatijski građani s pravom vrlo osjetljivi na bilo kakvo rušenje i smanjivanje zelenih površina u našem gradu, stoljetnu piniju na ovaj način želimo vratiti građanima i od njenog drva stvoriti kreativne uporabne predmete. Zahvaljujem svim partnerima u ovom projektu na odazivu kreativnoj akciji u koju će se uključiti i djeca opatijske osnovne škole, što me osobito veseli. Djelatnici Parkova će idućega tjedna srušiti piniju. Dogovoren je prijevoz i sušenje drvne građe u Pilani Mrkopalj, pogonu Drvenjače Fužine d.d., direktor koje Branko Liker je velikodušno ponudio sušenje debla obaviti bez naknade i na tome mu zahvaljujem, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare.

– Inicijative raznih udruga civilnog društva kako pomoći bioraznolikosti su sve češće. Projektom želimo pomoći boljitku kukaca, pčela, šišmiša i ptica u urbanim i manje urbanim područjima. Mapiranjem prostora ćemo zaključiti na koje lokacije treba postaviti hranilišta, gnijezdilišta ili prenoćišta, naglasila je ravnateljica riječkog Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

MarketingMariner keramika

– Opatijska se osnovna škola vrlo rado priključila projektu u kojem će sudjelovati učenici od 1. do 5. razreda, a provodit će se kroz izvannastavne aktivnosti. Želimo da naša djeca izrastu u odgovorne odrasle osobe koje poštuju svoje okruženje i prirodu, rekla je ravnateljica škole Milana Međimorec.

Nakon rušenja pinije najavljenog za početak idućeg tjedna, djelatnici Parkova će na istom mjestu posaditi drugo odgovarajuće stablo pinije.

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top