MarketingMNK Gorovo
Opatija

Novi vlasnik LRH je proizvođač najvećih svjetskih jahti i ratnih brodova

slavija palace
izvor: večernji list

Najljepši tradicionalni kvarnerski hoteli u vrijednoj niski od 20 bisera – Liburnia Riviera hotela prodani su novom vlasniku koji je otkupio, u “prvom naletu” gotovo 54% dionica te turističke kompanije

Do sada je većinski vlasnik LRH u nekoliko navrata pokušavao prodati dionice, no neuspješno. Da se dogodila vrijedna prodaja bilo je jasno iz odluke Zagrebačke burze, koja je 11. srpnja, do kraja dana zaustavila trgovanje dionicama i objavila ugovor između kupca “Gitone Adriatic” (uz Gitone Austria i fond Holster) iz Zagreba, te prodavatelja SNH Alfa, Beta, Gama i Pectinatus, fondova u vlasništvu Darka Ostoje.hotel kvarner

Iza Gitonea stoji jedna od najpoznatijih i najbogatijih njemačkih obitelji – Lürssen, sa 144 godina dugom tradicijom i godišnjim prihodom od 8,3 mlrd eura. Radi se o najznačajnijem svjetskom proizvođaču luksuznih mega jahti, koji je u svom brodogradilištu u Bremen-Vegesacku proizveo 8 od 10 najskupljih jahti na svijetu, a proizvode i ratne brodove i brodove specijalnih namjena.

Octopus-Megayacht

Mega jahta Octopus

MarketingMNK Gorovo

U njihovim brodogradilištima gradile su se generacije brzih napadačkih brodova, te raketnih korveta. Trenutno sudjeluju u gradnji korveta klase Braunschweig. Lürssen ostvaruje i velike prihode u turističkoj branši, a kupnjom lanca hrvatskih poznatih hotela želi ojačati svoj turistički sektor. Lürssen je sagradio i superjahte poput “Octopusa” Paula Allen, pokojnog osnivača Microsofta, potom Rising Sun američkog producenta Davida Geffena, te jahtu Azzam, u vlasništvu predsjednika Emirata i najveću privatnu jahtu na svijetu dužine 180 metara. Sagradili su i znamenitu jahtu “Pelarus”, prvo za Saudijce, potom ju je kupio Roman Abramović, no riješio ju se nakon rastave.

Koliko je bila vrijedna transakcija i kupnja 53,94% dionica Liburnia riviera hotela još nije za objavu, s obzirom na to da će se pristupiti kupnji ostataka dionica. Njemački vlasnici drže da njihovo ime jamči i dobru budućnost za 20 hrvatskih znamenitih hotela, kampova i ostalog turističkog sadržaja iz portfelja Liburnije. Ponuditelj je temeljem Ugovora stekao 163.249 redovnih dionica Liburnije, koje predstavljaju 53,94 posto svih dionica s pravom glasa, a predmet ponude za preuzimanje su sve preostale redovne dionice s pravom glasa, i to 139,392 dionica. 
“Nadam se da će LRH još bolje prosperirati s novim vlasnikom”, izjavio je danas za Poslovni dnevnik suvlasnik LRH Darko Ostoja, koji nije želio otkriti vrijednost transakcije, čiji će ukupan iznos ovisiti i o kupnji ostatka dionica kompanije, javlja Večernji list.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top