MarketingMuzej turizma
Vijesti

Nošen dahom sna…

152726127_876025029856719_521097357743103543_n

1978. godine nastupio je na Opatijskom festivalu, a Opatiji se uvijek rado vraćao

Na  teritoriju bivše Jugoslavije odjeknula je vijest da je preminuo legendarni kantautor Đorđe Balašević. Riječ je o glazbeniku besprijekornog talenta s iznimnim osjećajem za balans između emocije i humoreske. Svojim pjesmama oplemenio je mnoge generacije slušatelja koji su se uz  njegove pjesme veselili i plakali, jednom riječju – živjeli. Balašević je u  svojim pjesmama opisivao i čuvao sve temeljne ambleme života, a to su: ljubav, sreća, tuga, smrt i  zavičaj koji nas je odredio kao osobe. Njegovom smrću nestao je jedan od posljednjih simbola zajedništva naroda iz republika koje su nastale na ruševinama Jugoslavije.

Đorđe Balašević rodio se 1953. Godine u Novom Sadu, jedan od prvih većih komercijalnih uspjeha dogodio mu se na Opatijskom festivalu 1978. godine kada je kao član skupine „Rani mraz“ otpjevao pjesmu „Moja prva ljubav“, tada se skupini priključio Bora Đorđević, danas poznatiji kao Bora Čorba, jedan od najboljih rock vokala na teritoriju bivše države i zakleti apologet politike Slobodana Miloševića, koja je Balaševiću bila izuzetno mrska i koju je kritički opjevao u svojim pjesmama. Kasnije su uslijedili monumentalni glazbeni uspjesi preminulog kantautora, koji je od samih početaka svoje karijere vezan za Opatiju.

Balaševićevu interpretaciju karakterizirao je suptilni parlando u sinergiji sa sjajnim tekstovima, vještim aranžmanima  i vrhunskim pratećim bendom čiju okosnicu čini pijanist Aleksandar Saša Dujin koji je studirao na Konzervatoriju u Beču. Prilikom slušanja Balaševićevih pjesama uvijek zapazimo prodorna glisanda klavira pod rukama Saše Dujina. Pjesma „Olivera“, koju je Balašević nazvao po svojoj voljenoj supruzi, počinje nezaboravnim solom ingenioznog pijanista Dujina.

Đorđe Balašević tijekom posljednja dva desetljeća više je puta nastupao u Opatiji. Ljetna pozornica uvijek je vrvjela publikom koja je opatijsku ljetnu noć odlučila provesti na glazbenim prostranstvima Panonije. Riječ je o koncertima koji su odisali pozitivnom energijom i zajedništvom ljudi čija srca je Balašević držao na okupu, što pjesmom, što pričom.

Na kraju, ne mogu se ne osvrnuti na pjesmu „Slovenska“ koja za mene predstavlja emocionalnu esenciju i meni najdražu pjesmu iz opusa Đorđa Balaševića. Kada učim do kasno u noć pa sam shrvan umorom, stresom i emocijama uvijek osjetim potrebu poslušati i otpjevat (iako ne znam pjevati) baš tu Balaševićevu pjesmu i to  prvu strofu i refren.

Iako više nije među živima Đorđe Balašević nastavlja svoju duhovnu egzistenciju kroz pjesme koje nam je ostavio u trajno nasljeđe. Slijedimo njegovu zvijezdu i budimo barem malo nošeni dahom sna.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top