Opatija

Natječaj za ravnateljicu opatijskog vrtića ponovno će biti poništen?

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Otvorenje vrtića Veprinac may

Gradsko vijeće Grada Opatije na sinoćnjoj je maratonskoj sjednici izabralo novu ravnateljicu Dječjeg vrtića Opatija. Aleksandru Tramontanu tako će nakon svega godine i pol dana mandata naslijediti Biljana Šuša.

Rasplet je to drugog ponovljenog natječaja koji je poništen zbog proceduralnih pogrešaka. No, ako je vjerovati navodima nezavisnih vijećnika, natječaj bi se ponovno mogao poništiti.

Aničić: „Prekršen je Zakon o ustanovama. Upravno vijeće valja raspustiti“

Potpredsjednica vijeća Vera Aničić (NL) pojasnila je problematiku: „Na žalost moram napomenuti da je upravno vijeće vrtića u velikom prekršaju. Prekršen je Zakon o ustanovama odnosno zakonski rok od 45 dana u kojemu je potrebno kandidate obavijestiti o rezultatima natječaja. Ukoliko izglasamo prijedlog upravnog vijeća, učinit ćemo veliku štetu. Naime, isti propust se nedavno dogodio u jednom Dječjem vrtiću u Kastvu te je upravni sud poništio natječaj. Pozivam predsjednicu upravnog vijeća da sama da ostavku“.

Naime, nezavisni vijećnici tvrde da je upravno vijeće Dječjeg vrtića prekršilo članke 41. i 42. Zakona o ustanovama u kojima stoji da rok u kojem se kandidati obavještavaju o izboru ne može biti dulji od četrdeset i pet dana od dana isteka roka za podnošenje prijava. Upravno vijeće je u roku određenom u natječaju dužno obavijestiti svakog prijavljenog kandidata o izboru i dati mu pouku o njegovu pravu da pregleda natječajni materijal i da u roku od petnaest dana od dana primitka obavijesti može zahtijevati sudsku zaštitu kod nadležnog suda. Osoba koja je podnijela prijavu na natječaj može pobijati tužbom odluku o izboru zbog bitne povrede postupka ili zbog toga što izabrani kandidat ne ispunjava uvjete koji su objavljeni u natječaju. S obzirom na činjenicu da je taj rok istekao 7.12.2021., pet dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća, čini se da će oko ovog izbora biti još govora.

Međutim, pročelnica Helena Masarić iznijela je vlastito mišljenje da navedeni propusti ne predstavljaju bitnu povredu natječajnog postupka, ali da će o tome pravorijek dati upravni sud ako uistinu bude podnesena tužba.

Ćorić: „Ovo je klasična politička likvidacija“

Zorica Sergo (NL) i Marko Ćorić (HDZ) upozorili su na očito uhljebljvanje od strane SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. „Ovo je klasična politička likvidacija tete Sandre koja je dobila podršku brojnih kolega i roditelja. Možete se svi sramiti“, vidno uzrujan je bio Ćorić.

„Krajem godine na snagu stupa Zakon o predškolskom obrazovanju koji propisuje visoku stručnu spremu kao prednost pri izboru za ravnatelja dječjeg vrtića. Budući da je primjenom ovog kriterija Tramontana u prednosti pred Šušom, jasno je da ćete inzistirati na izboru Šuše“, zaključila je Sergo.

Predsjednica vijeća Neva Slani utvrdila je kako će ipak prijedlog upravnog vijeća dati na glasanje i pričekati eventualnu odluku suda te je izrazila žaljenje zašto se u javnosti već godinama spominju samo dvije spomenute kandidatkinje i stvara loša atmosfera u dječjem vrtiću.

Biljana Šuša izabrana je glasovima koalicije SDP-AM-UK, suzdržan je bio Igor Sablić dok su nezavisni vijećnici i Marko Ćorić bili protiv.

55555

Zadnje novosti

To Top