MarketingMariner keramika
Opatija

Najavljena proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

20210802_124856

U Opatiji će i ove godine, sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi, biti proslavljen jedan od najvažnijih datuma suvremene hrvatske povijesti – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.

Gradonačelnik Fernando Kirigin kazao je da su se naši Opatijci u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obranu domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je u Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom ponosimo. No, nažalost, nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima. S područja Liburnije njih je 16-orica dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. S ponosom Grad Opatija i ove godine obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i naša je dužnost generacije koje dolaze podsjećati na činjenice koje su dovele do stvaranja moderne hrvatske države, od agresije na Hrvatsku, obrambenog Domovinskog rata do konačne pobjede. Nažalost, ove godine ne mogu građane pozvati da nam se pridruže na svečanoj proslavi, zbog epidemioloških pravila, no ostajemo u nadi da će iduće godine opet sve biti kao prije pandemije.

Program proslave predstavio je Marko Lovretić, predsjednik opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenca u more u luci Opatija bit će održano u srijedu 4. kolovoza ujutro, nakon čega će vijenci i svijeće biti položeni na sva gradska spomen obilježja, a pojedini će članovi Udruge obići sva posljednja počivališta svojih suboraca.

Delegacija Grada Opatije položit će vijence i zapaliti svijeće 04. kolovoza 2021. godine, prema sljedećem rasporedu: 

– Luka Opatija – polaganje vijenca u more 08,00 sati, 

– kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Opatiji 09,00 sati, 

– kod centralnog križa na Groblju Opatija 09,30 sati, 

– kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom 10,00 sati, 

MarketingMariner keramika

– polaganje cvijeća i paljenje svijeća na grobovima poginulih 

 branitelja (Opatija, Volosko, Lovran, Poljane, Klana) od 10,30 sati

Na sam praznik, u četvrtak 05. kolovoza u 10 sati bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje u Župnoj crkvi svete Ane u Voloskom. Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja bit će održana u 19,00 sati na Slatini, uz intoniranje državne himne i podizanje zastava, u prisustvu zastavnog voda.

25. rujna 2021.
Odlazak branitelja u LIKU na spomen obilježja mjesta pogibije branitelja iz Opatije tijekom vojno-redarstvene akcije OLUJA

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata tradicionalno posjećuje mjesta stradanja branitelja s područja Opatije na ondašnjem ličkom ratištu, a ove će godine ondje otići u drugoj polovici rujna, zajedno s gimnazijalcima opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, koji u sklopu nastave povijesti redovito prate rad Udruge, kazao je Marko Lovretić.

Proslava državnog praznika u Opatiji bit će zaokružena koncertom hrvatske glazbene dive Radojke Šverko na Ljetnoj pozornici 5. kolovoza s početkom u 21,00 sat.

Izvor: Grad Opatija

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top