MarketingMNK Gorovo
Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Frlanski zvončari radi kiše pomiču pohod za 9. veljače

9. veljače 2019. / 8:00 - 17:00

frlanski zvončari

U sklopu manifestacije Pust va Kastve 2019. u subotu, 2 veljače Frlanski zvončari trebali su napraviti krug po selima ali je zbog vremena taj događaj odgođen za 9. veljače. 

Frlanski zvončari obhajaju Frlaniju i drage jude. Na 9 ur su pul Rubeš, na 11 su pul Jurčić a va Trinajstiće prihajaju na 15:30. Pasat će Vlahov breg i Stari grad i vrnjaju se va Frlaniju.

Frlanski zvončari  ponosni su čuvari tradicije našeg kraja iako su među najmlađim zvončarskim skupinama. Odjeveni u bijele hlače i karirane košulje sa ovčjom kožom oko vrata i pojasa, tri zvona i facolićem ponos su našeg kraja. Na glavi nose živopisni ukras, krabujosnicu. Krabujosnica je šešir sa cvijećem od krep papira raznih boja. Skupinu predvodi maj, a u pratnji je uvijek i pusna muzika.

Za vrijeme svog ophoda naprave po nekoliko kola. Uz Brežanske, Brgujske, Halubajske, Munske, Rukavačke, Zvonećanske, Žejanske, Vlahovega Brega i Korenske, Frlanski zvončari upisani su na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine svijeta.

Frlanski su zvončari karakteristični po tome što obilaze sela i zvone subotom za razliku od drugih zvončarskih skupina koje to rade nedjeljom.

Živio pust i gore balti!

 

foto: TZ Kastav

Detalji:

Datum:
9. veljače 2019.
Vrijeme:
8:00 - 17:00
Događaj Tags:
, , , , ,
To Top