MarketingModerato
Vijesti

Na Kvarneru intenzivne pripreme za turističku sezonu

učka opatija zaljev kvarner

Turistička zajednica Kvarnera održala je virtualni koordinacijski sastanak s lokalnim turističkim zajednicama te predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, zatim Domom zdravlja PGŽ te Ministarstvom turizma i sporta RH.

Na sastanku u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera nazočili su direktori lokalnih turističkih zajednica s područja Kvarnera, zatim gospodin Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, gospođa Vedrana Jurčević-Podobnik, voditeljica Odsjeka za higijenski-epidemiološki nadzor i uzorkovanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, gospođa Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta te gospođa Petra Lepušić-Tunčec, voditeljica Službe za nadzor sustava turističkih zajednica pri Ministarstvu turizma i sporta.

“Iako nam je Uskrs donio malo optimizma, jasno je da nas opet čeka vrlo zahtjevna i neizvjesna sezona. Uz intezivnu promociju koju provodimo na tržištima koja su nam u ovom trenutku najbitnija i s kojih je najizvjesnije da bi gosti mogli doputovati, sa sustavom turističkih zajednica, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Domom zdravlja PGŽ, Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera te Stožerom civilne zaštite PGŽ radimo i na organizaciji i pripremi svih zdravstveno-sigurnosnih elemenata koje će naši gosti očekivati – organizacija lokacija za testiranja, izrada novih uputa, smjernica i preventivnih postupaka za sve smještajne objekte i goste i slično. Zahvaljujući toj suradnji i sinergiji vjerujemo da možemo očekivati kako će glavni ljetni dio turističke sezone dosegnuti prošlogodišnje rezultate kada smo, usprkos relativno skromnim očekivanjima, tijekom srpnja ostvarili smo čak 68%, a tijekom kolovoza 66% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu”, objašnjava dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Stoga, kako bi se osiguralo da glavni ljetni dio turističke godine protekne što sigurnije i uspješnije, glavna tema ovog sastanka bile su pripreme turističke sezone u okolnostima pandemije, i to kroz pripremu novih COVID-19 uputa i smjernica za turistički sektor te mogućnost organizacije dodatnih lokacija za testiranje namijenjenih gostima. 

Dodatno, na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera, gospođa Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta pojasnila je kako Ministarstvo turizma i sporta vodi računa o tome da će veliki broj gostiju koji budu boravili u Hrvatskoj trebati nalaze testiranja na COVID-19 kako bi se vratili u svoje matične zemlje, stoga je osigurano 20 milijuna kuna za nabavku testova. Nabavka će ići preko robnih zaliha i Ministarstvo turizma i sporta će subvencionirati cijenu kako bi za goste ona bila simbolična i povoljna. Uvjet za ostvarivanje subvencionirane cijene testiranja bit će evidencija u sustavu eVisitor, odnosno dokument kojim se to dokazuje. Za vlasnike nekomercijalnog smještaja tzv. vikendaše to neće vrijediti. 

Smještajni objekti, kao i lani, i dalje imaju obvezu dio kapaciteta ostaviti praznima za eventualnu karantenu oboljelih, a u slučaju sumnje na COVID-19, pružatelj smještaja dogovara testiranje te je dužan gostu pružiti svu potrebnu pomoć. U vezi pitanja repatrijacije oboljelih osoba u matične zemlje, u izradi su protokoli te se čeka i uredba na razini EU.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med., govorio je aktivnostima Doma zdravlja te o načinu suradnje s gospodarskim subjektima, turističkim zajednicama i drugim dionicima u rješavanju problema nastalih u pandemiji, a u cilju suzbijanja virusa COVID-19 i zaštite zdravlja kako domaćih građana tako i gostiju. U tijeku je i organiziranje turističkih ordinacija, zapošljavanje novih i dodatno osposobljavanje osoba za provedbu testiranja, te organizacija mobilnih timova.

MarketingModerato

Mr. Vedrana Jurčević Podobnik, voditeljica Odsjeka za higijenski-epidemiološki nadzor i uzorkovanje na Epidemiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, također je predstavila aktivnosti Zavoda vezano uz provođenje PCR testiranja na području Kvarnera. Podsjetimo, cijena PCR testova je 490,00 kuna (ili 980,00 kuna u slučaju potrebe hitnog rezultata u roku od 8 sati). 

Prema trenutnom planu, prijedlog je da se testiranja odrađuju u svim ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i turističkim ordinacijama, kojih na Kvarneru ima blizu 20-ak. Uz to, govorilo se i oko organizacije mobilnih timova koji bi provodili testiranje na COVID-19 u turističkim mjestima ali i eventualno hotelima i drugim lokacijama.

“Suradnja s našim županijskim Nastavnim zavodom i Domom zdravlja od početka pandemije je na zavidnoj razini. Obje zdravstvene institucije igraju važnu ulogu u provođenju testiranja naših gostiju i time im omogućuju lakši povratak u njihove matične zemlje. Zahvalni smo im što se prilagođavaju i brzo odgovaraju na potrebe turističkog sektora Kvarnera. U stalnoj smo komunikaciji i sa Stožerom civilne zaštite PGŽ te podržavamo njihove epidemiološke mjere i preporuke. Kako bi uspjeli stabilizirati situaciju u očekivanju predstojeće turističke sezone ali i rasteretiti bolnički sustav, moramo svi zajedno poštivati mjere. Našu podršku u ovim strogim, ali nužnim odlukama ima i župan Komadina, budući da zna koliko je važna uloga i koliki utjecaj ima dobra ili loša turistička sezona na našu regiju”, govori Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

“Na koordinacijskom sastanku, na prijedlog i inicijativu Turističke zajednice Kvarnera, bio je predstavljen i projekt nacionalne oznake sigurnosti “Safe Stay in Croatia”. S područja Kvarnera vlada velik interes za uključenje u projekt i do sada je izdano gotovo 2.000 oznaka raznim subjektima, što je 20% od svih dodijeljenih oznaka u Hrvatskoj. Nakon tema vezanih za testiranja i razgovora o smjernicama i uputama koje ćemo uskoro dostaviti kvarnerskom turističkom sektoru, okrenuli smo se ka marketinškom djelu. Ove godine kroz Javni poziv za udruženo oglašavanje u promotivnim kampanjama javnog i privatnog sektora zaprimili smo prijave 30-ak turističkih tvrtki s područja Kvarnera te ukupna vrijednost media plana iznosi 5,2 milijuna kuna, od čega udjel Turističke zajednice Kvarnera iznosi gotovo 900.000,00 kuna. Kampanje oglašavanja koje na ovaj način sufinanciramo provode se kroz zakup prostora u javnim medijima (online oglašavanja, oglašavanja na društvenim mrežama, TV ili radio, oglašavanja na javnim prostorima i javnom prijevozu, tiskani mediji). Svaka kampanja ima za cilj promovirati ponudu destinacije, odnosno smještajne ponude i/ili ostale oblike turističke ponude odnosno turističkih proizvoda koji su definirani kao prioritetni kroz Strateški plan razvoja turizma Kvarnera”, govori direktorica Peršić Živadinov. Javlja Fiuman.hr

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top