MarketingMariner keramika
Vremeplov

Na današnji dan: Odluka o gradnji vatrogasnog doma

Izgradjeni vatrogasni dom-a

S razvojem Opatije kao lječilišta, razvijala se i vatrogasna služba. Suradnja Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Stanice za hitnu pomoć rezultirala je i udruživanjem dvaju društava.

Od 26. prosinca 1901. godine zajednički djeluju pod imenom “Dobrovoljno vatrogasno i spasilačko društvo lječilišta Opatija” (“Die Freiwillige Feuerwehr und rettungs‐Gesellschaft des Curortes Abbazia”). Veliku poteškoću radu društva predstavljala je činjenica da nisu imali svoj dom. Međutim, gdje ima volje ima i načina pa su opatijski vatrogasci i njihove kolege medicinari donijeli odluku da će izgraditi pravi vatrogasni dom. Dana 9. srpnja 1905. uprava tadašnjeg vatrogasno-spasilačkog društva donijela je odluku o gradnji vatrogasnog doma.

Sobe za oporavak-b Unutrasnjost soba za odmor Unutrasnjost soba

Gotovo tri godine od donošenja odluke trebalo je da se prikupi novac za otkup zemljišta. Dana 21. ožujka 1908. godine kupljeno je zemljište za svotu od 22.000 kruna (usporedbe radi, godišnja učiteljska plaća je tada iznosila 800 kruna). Kamen temeljac položen je 1. prosinca 1908. godine, a gradnja je započela 2. prosinca 1909. godine i trajala je do 28. rujna 1910. godine. Dva dana kasnije, 1. listopada 1910. godine, na prigodnoj svečanosti predan je na upotrebu novosagrađeni dom koji je nosio ime “Vatrogasni dom, dom hitne pomoći i oporavilište“.

Vozila sluzbi Vatrogasna voziiiiiiila 1911 Pocetak izgradnje vatrogasnog doma

Red je spomenuti da je zgradu vatrogasnog doma u Opatiji projektirao arhitekt Anton Wolf iz Lovrana. Radove na izgradnji doma izvodila je opatijska građevinska tvrtka Neuhasler und Rudolph Pelda.

Slika zaslona 2019-07-09 u 02.53.45 PM Presjek etaza Garazni prostor -a Opatija, oko 1911 a – Copy

Zgrada je u potpunosti zadovoljavala tadašnje potrebe službi Društva. Veliko spremište za vatrogasnu opremu, uredi, spavaonice, dvorana za dežurstvo, bolesnička soba, prostorija za manje operativne zahvate, sobe za rekonvalescente, soba za prolazne bolesnike, te stanovi za opatijske vatrogasce.

MarketingMariner keramika

Izvor:

1. HEALTH RESORT OPATIJA VOLUNTEER FIRE BRIGADE AND RESCUE SOCIETY –
Janez Fischinger, Aleš Fischinger, Duša Fischinger

2. Monografija DVD-a Opatija – 1886. – 1986.

3. Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije

Izvor fotografija: Arhiva DVD-a Opatija

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top