MarketingMariner keramika
Opatija

Na 9. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije vijećnici su primili na znanje Izvješće o radu gradonačelnika

276171674_352370816796967_1382288968421638996_n

Gradski vijećnici Grada Opatija vratili su se u svoje klupe u gradskoj vijećnici nakon gotovo dvije godine

Vraćanje na staru lokaciju dozvolile su nove epidemiološke mjere. Tako je 9. izdanje sjednice u aktualnom sazivu održano 22. ožujka u vijećnici te je obilovalo najrazličitijim temama.

Na dnevnom se redu našla Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada Opatije

Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Grada Opatije za grad je izradila tvrtka Libusoft Cicom te je usvojena većinom glasova. Riječ je o dokumentu koji je jedinica lokalne samouprave dužna donijeti u skladu s Uredbom o sastavljanju i predaji Izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Grada Opatije za razdoblje od 2022. do 2027. godine

Riječ je o temeljnom srednjoročnom aktu strateškog planiranja koji se donosi umjesto razvojnih strategija koje su se prije donosile sukladno Zakonu o regionalnom razvoju RH. Na izradi Plana će raditi svi gradski upravni odjeli, izradu će pratiti Upravni odjel za prostorno uređenje, a dodatno će biti imenovan lokalni koordinator nadležan za izradu Plana razvoja.

Vijećnici su usvojili i vrlo važne i aktualne točke – Plan zaštite od požara i tehnoloških eksplozija Liburnije te Reviziju procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija, koje je izložio glavni vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac.

Jednoglasno je podržana i Analiza sustava civilne zaštite na području Grada Opatije za 2021. godinu te Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za 2022. godinu koje je predstavio vatrogasni zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić.

Zapovjednik Filinić je ujedno apelirao na građane da budu osobito oprezni prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenom prostoru jer su uslijed velike suše i stalnih vjetrova u protekla dva mjeseca opatijski vatrogasci intervenirali čak 20 puta.

Sustav civilne zaštite trenutno je pod velikim povećalom, a opatijski je stožer spreman na sve moguće dodatne izazove vezano uz pandemiju i rat u Ukrajini, naglasio je zapovjednik Filinić.

Gradsko je vijeće usvojilo Prijedlog izmjene i dopune Statuta Dječjeg vrtića Opatija kako bi se Statut uskladio s primjedbom prosvjetne inspekcije

Vijeće je dalo suglasnost i na Odluku o upisima i mjerilima upisa djece rane i predškolske dobi u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u pedagoškoj godini 2022./23. koju je predstavila ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Biljana Šuša.

Novost koja se uvodi u rad vrtića je usluga poludnevnog boravka s ručkom za koju će roditelj – korisnik trebati izdvojiti 436 kuna mjesečno.

MarketingMariner keramika

Na dnevnom se redu sjednice našao i Program rada i financijski plan Savjeta mladih Grada Opatije za 2022. godinu koji je izložio predsjednik Savjeta mladih Grada Opatije Niko Zeoli. On je istaknuo pokretanje tripartitne suradnje Savjeta mladih Opatije, Rijeke i Križevaca kao prvi takav primjer dobre prakse u Hrvatskoj, želju za osnivanjem opatijskog Centra za mlade te godišnje financijske potrebe Savjeta mladih kroz razne programe i manifestacije u narednom razdoblju.

Izvješće o radu gradonačelnika

Vijećnici su primili na znanje Izvješće o radu gradonačelnika u razdoblju od srpnja do prosinca 2021. godine kao i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu koji donosi izmjenu vezanu uz komunalni doprinos za izgradnju ili ozakonjenje garaža koji sada iznosi 70 posto vrijednosti komunalnog doprinosa sukladno važećoj gradskoj Odluci o komunalnom doprinosu, neovisno o tome radi li se o samostalnim objektima ili su garaže građene u sklopu drugih objekata.

Program poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u 2022. godini jednoglasno je usvojen na jučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća

Zadržani su svi oblici poticaja koji su bili i u ranijim programima, a uvedene su i dvije novine u 2022. godini – prva je subvencioniranje troškova digitalizacije poslovanja i digitalnog marketinga, a druga subvencioniranje troškova nabave i ugradnje strojeva i opreme.

Potpore za obrazovanje i stručno usavršavanje sada se ne odnose samo na vlasnika obrta i članove obitelji, već i na zaposlene u obrtu, a poticaj se odnosi i na polaganje majstorskog ispita. Korisnicima se može odobriti više poticaja, ali do iznosa od 50 tisuća kuna. Ukupan iznos za poticaje predviđen programom za 2022. iznosi 2 milijuna i 400 tisuća kuna. Potpore za otvaranje OPG-ova ovoga će puta biti definirane novim posebnim programom.

Natječaj Slatina, natječaj za uređenje Trga Vladimir Gortan, plaže Slatina s Pančerom i lučicom 

Usvojen je Prijedlog zaključka o imenovanju članova Ocjenjivačkog suda, Povjerenstva Gradskog vijeća i nagradnog fonda za arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje Trga Vladimir Gortan, plaže Slatina s Pančerom i lučicom – Natječaj Slatina. Članovi su Ocjenjivačkog suda arhitekti Bojan Bilić, Iva Ćuzela Bilać, Lea Pelivan, Saša Randić, Damir Krajnik, Biserka Bilušić Dumbović, Siniša Zdjelar, a zamjenici članova Davor Šprajc i Gorana Stipeč Brlić.

U Povjerenstvo su imenovani Serđo Capelleti, Ana Šturm Martinić, Vana Rodin, Vera Aničić i Ivan Vidaković. Nagradni fond iznosi 380 tisuća kuna, od čega će prvonagrađenom radu pripasti 152 tisuće kuna.

Novčane pomoć za raseljene ljude Ukrajine prijedlog je Domagoja Tranontane, vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića

Gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili Prijedlog vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića, Domagoja Tramontane o davanju novčane pomoći za raseljene ljude Ukrajine u iznosu od 50 tisuća kuna koja će biti uplaćena Hrvatskom Crvenom križu.

55555
MarketingNovax

Zadnje novosti

To Top